Raha eest pole siiani suudetud veel mõistust osta!



Tänases loos vaatlen kogu praegust olukorda maailmas veidi laiemalt ja ehk paneb see veidi mõtlema üldse kogu senise elu üle järele. Elame ajastul, kus tehnoloogia areng on olnud väga kiire – tänaseks on olemas seadmeid, millest veel 20-30 aastat poleks osanud isegi fantaseerida. Kui ma olin väike poiss, siis polnud meie kodus telefonigi ja kui lõpuks saime oma koju esimese telefoni, mis oli kettaga, siis oli see nagu täiesti uude ajastusse jõudmine. Meie pere esimeseks autoks oli Zaparožets ja seejärel žiguli 01. See oli kõigest veidi enam kui 30 aastat tagasi.

Tänaseks on igal inimesel taskus nutitelefon, mis on tuhandeid kordi võimsam kui see arvuti, mille ma ostsin oma kogutud raha eest teismeeas, kus oli 320MB kõvaketas ja Windows 3.1, mis oli selle aja kohta väga hea tulemus. Selles arvutis oli modem, mille kaudu sai analoog telefoniliini ühendust teiste arvutitega. Kogu internet oli täielikult algusjärgus. Juhtmeta ühendustest ei osanud ma siis isegi veel fantaseerida.

Paarikümne aastaga on teaduse areng olnud meeletu, teadusesse on raha suunatud rohkem, kui oskame üldse ette kujutada. Muutunud on maailm tervikuna, lennuühendus võimaldab reisida mistahes paika või riiki. Teaduse areng pole olnud mitte ainult tehnoloogias, vaid ka meditsiinis ja laborites, tehtud on tuhandeid ja ehk isegi miljoneid erinevaid uuringuid. Loodud on mistahes seadmeid, kloonitud loomi, tegeletud tehisintellekti arendamisega, saadetud tuhandeid satelliite kosmosesse ja ilmselt arendatud veel selliseid asjugi, millest me isegi ka nüüd veel fantaseerida ei oskagi...

Kuni jõudis kätte jaanuar 2020, kus hakkas ringlema üks väike pisik. See väike pisik nimega Koroona on välja toonud ilmekalt tegelikkuse, sest on näidanud selle maailma arengu tegelikku väärtust. Me istume oma kodudes nagu vangid ainsa erinevusega, et jala ümber pole rõngast, mis takistaks välja minna. Seda rõngast pole vajagi, sest see rõngas on nähtamatu – osad nimetavad seda hirmuks, teised aga terveks mõistuseks, kolmandad hoolimiseks ja vastutustundlikuks käitumiseks. Ei olegi vahet, mis selle nähtamatu rõnga nimi on, sest sisu jääb ikkagi samaks – istume kodudes ja oleme vangistatud – terve maailma rahvas ühe korraga. Uhked autod seisavad inimestel garaažides, maja ees või aias ja nendega ei ole enam mitte kuskile sõita. Kodudes on nutitelefonid, nutitelerid, tahvelarvutid ja nutikellad, kust saame jälgida, mis moodi teised inimesed oma kodudes istuvad, lugeda lõputuid teooriaid, mis tegelikult toimub, jälgida oma kõrgenevat pulssi või saame teada kui mitu inimest on iga päev hukkunud selle väikese pisiku tagajärjel.

Mõnel inimesel on pangakontol viimased riismed, teisel aga ilutsevad seal suured numbrid mitmete nullidega. Osad on kaotanud töö, aga mõnel on suured kontoriruumid või mitmetesse sadadesse ruutmeetritesse ulatuvad kaubanduspinnad. Küll aga ei oma see hetkel mitte mingisugust erinevust, sest pea kõik ärid on seisma pandud ja kontodel oleva rahaga pole muud teha, kui kasutada oma nutiseadmeid, et aktiivselt jälgida, kuidas selle raha väärtus iga päevaga järjest kahaneb. Raha väärtus kukub kolinal – mida rohkem riigid neid lepalehti igapäevaselt juurde trükivad, seda enam kaotab see paber väärtuse. Väga suure kiirusega liigume selles suunas, kus puuhalg, millest see raha tehtud on, omab tunduvalt suuremat väärtust, sest annab vähemalt kaminas natuke soojagi, kuid see vilets rahapaber ei taha isegi kuigi hästi süttida ja vetsus pole ka suurem asi pühkimisvahend. See rahaväärtuse langemine pole veel jõudnud meediasse, sest hetkel hoitakse tähelepanu aktiivselt pisikul ja see on justkui tavaline mustkunstitrikk, kus ei suuda näha seda, mida teine käsi samal ajal teeb. Küll aga jõuab see majanduse tegelikkus meieni veel järgnevatel kuudel alles jõuda ja see rahaväärtuse langemine samuti.

Ehk hakkab selle loo lugeja praeguseks hetkeks juba mõistma, kuhu ma oma tänase looga jõuda tahan. Me oleme aastaid ja aastakümneid pingutanud, töötanud ja kulutanud väga palju energiat. Selle töö tulemus lihtsalt kaob meie silme all ja ainus, mida saame hetkel teha, on istuda kodus ja vaadelda selle kadumist. Mis väärtus on aga kõigel sellel, mis nii kiiresti kaob? Kas tagantjärele tarkus ehk ütleb, et oleks võinud investeerida hoopis kuskile, mis oleks olnud jäävam? Kui palju töötunde on raisatud oma pere, iseenda, tervise või laste arvelt, kes ootasid, et nendega koos õues jalgpalli mängiksime, aga selle asemel mängisid nad kalli raha eest kompensatsiooniks ostetud mänguasjadega, mille väärtus tänaseks läheneb kiiresti nullile.

Kui vaatleme seda teaduse, meditsiini, laborite ja ravimitööstuse arengut, siis jõuame ka üsna absurdse järelduseni – aastakümneid on ülikoolides koolitatud eriala spetsialiste, loodud teaduslinnakuid, arendatud laboreid ja raha külvatud kümnetesse ja sadadesse uuringutesse. Ometigi tuli ikkagi üks väike pisik ja näitas ilmekalt, kuidas see kõik on olnud pea mõtetu tegevus, sest mitte keegi maailmas ei olnud selleks valmis. Mitte ükski teadlane ei suutnud seda natukegi ennetada ja ka nüüd ei suudeta sellega tegelikult hakkama saada. Valmis ei olnud mitte ükski riik. Kogu see näiline riiklik heaolu, kogu see majandusmudel ja rahandussüsteem kukkus paari kuuga kolinal kokku. Kui see polnud oma olemuselt õbluke kaardimaja, siis mis muud nime sellele siis veel anda?

Ka meie väikeses Eestis on erinevaid ameteid väga mitmeid – näiteks Terviseamet, kes peaks väidetavalt vahetama jooksvalt infot maailma teiste terviseametitega, korraldama kogu tervishoiu mudelit ja olema teadlik sellistest tervist puudutavatest kriisidest. Seesama amet teatas veel veebruari lõpus, et osad riigid pingutavad väga suuresti üle ja tegelikult pole asi üldse nii kriitiline. Ometi kõigest paar nädalat hiljem tuldi lagedale 180 kraadi teistpidise arvamusega. Kes seal ametis siis töötavad, kui nende arvamus oli täpselt samasugune nagu tavalise meditsiinikauge kodaniku hinnang, kes luges Facebooki ja andis oma hinnangu selle alusel. Alguses tundus olevat täielik ajuvaba tsirkus ja natuke hiljem paanika kuubis.

Praeguseks hetkeks on kindlasti mitmed teadusega kokkupuutuvad inimesed vihast ülekeenud ja mõtlevad juba välja kümneid vastuargumente ja kommentaare minu loole, kuidas saaks paremini sõnastada, et mulle ära panna selle eest, et julgen anda hinnangut, mis nende senist panust vähendab. Kuigi siin küsin vastu, kas pahameel tekib sellest, et ma teen oma sõnadega liiga või hoopis kriibib see, et mul võib hoopis õigus olla ja see toob välja sisemise usu kõikumalöömise?

Mul tegelikult ei ole üldse soovi kedagi maha teha. Mu eesmärk on välja tuua see reaalsus, kus elame ja panna mõtlema selle üle, kas meie kõikide prioriteedid on kasvõi natukenegi paigas olnud? Kas see väärtus, mida oleme näiliselt loonud, on tegelikult olnud üldsegi midagi väärt ja kelle jaoks see väärt on olnud? Kas poleks mitte viimane aeg hinnata kõik ringi ja kõikidelt senistelt väärtustelt küljest võtta rahaline määratlus. Nii nagu ei ole võimalik rahaliselt hinnata naeratust lapse näos, siis ei ole võimalik anda numbrilist väärtust ka sellele, et oleme terved. Kas on võimalik võrrelda uhket autot, mis tühjalt maja ees seisab või mõnel jõukuril ehk isegi eralennukit, millega kuskile lennata ei saa oma tervisega, mis seni korras või oma rahulolutundega, mille annab soojas kodus raamatu lugemine?

Olen nüüd pidevalt mõtelnud, mis siis ikkagi sellest maailmast saab ja mis on need väärtused, mis edaspidi hinda lähevad. Kuigi olen majanduslikult mõtlev inimene, siis saan aru, et see mõtteviis ei vii mitte kuskile. Kui aga mõtlen/tunnetan vaimselt, siis tärkab mu sees üsna tugev tunne, mis annab aimu, et see on tegelikult õige suund. Kõige suurem väärtus hetkel on see, kui me oleme terved. Praeguseks küll hindame pelgalt füüsilist tervist, aga järjest enam muutub oluliseks ka vaimne tervis. Pole kellegi jaoks ju uudis see, et majanduslangused ja kriisid on läbi aja toonud kaasa massiliselt vaimset murdumist, depressiooni ja ka ensetappe.  Ka nende inimeste hulgas, kes on muidu füüsiliselt täiesti terved, suured ja tugevad mehed, kuid kui vaimne tervis ei pea vastu, siis üsna kiirelt annab alla ka füüsiline pool või ei näe inimene muud väljapääsu, kui ise endale käsi külge panna.

Seetõttu julgengi väita, et kõige aluseks saab olema vaimne tervis. Ka sellel mõistel on väga mitu erinevat tahku, sest üks asi on oskus enda emotsioonidega hakkama saada, aga teine pool on võime väärtustada hoopis midagi muud, kui see, mida seni maailmas on esmatähtsaks peetud. Ega see, kui me ei saa istuda lennukisse ja sõita tuhandete kilomeetrite kaugusele ookeani kaldale kaheks nädalaks alkoholi jooma, ei tähenda ju veel seda, et elu ja rõõm oleksid tegelikult kadunud. Pigem tuleks küsida, kas tegelikult oli see senine arvamus rõõmust üldse tegelik rõõm või oli ka seal väärtushinnangud mingil moel paigast ära?

Kas ehk tänaseks kolm nädalat kodus nelja seina vahel istumist on andnud mõista, et küll oleks hea see, kui suudaks istuda ühel kohal selliselt, et seda täielikult nautida. Olla kodus, tunda täielikku rahu ja rõõmu sellest olemisest. Kas pole mitte õnnelik see, kes suudab kodus olla ilma hulluks minemiseta ja kiirelt kohaneda. Kas pole mitte rikas see, kes suudab lahti lasta varasematest väärtustest ja mitte sisemiselt surra seetõttu, et suur osa senistest väärtustest ülikiiresti hävineb. Kui vaatame oma väikeseid lapsi, kes täiesti muretult mängivad ja naeravad iga päev – nende teadmises ei ole mingit tapvat viirust, nende maailmas ei ole majanduslangust, vaid neil on nende väikesed tegemised ja väikesed rõõmud igal hetkel. Minu jaoks on küsimus hoopiski see, kas tegemist on nende puhul ikka väikeste rõõmudega või on need hoopis väga suured rõõmud – need kõige suuremad üldse, mis olla saavad. Aga hoopis meie, suured inimesed, oleme neid rõõme oma peas vähendanud, et õigustada neid meie enda väärastunud arusaamaid, mida teadmatusest oleme kogu aeg rõhutanud.

Ehk on just lapsed need, kellelt nüüd peaksime kiiresti õppust võtma, et kohaneda kõige sellega, mis meid ees ootamas on. Ka selle viiruse juures on just lapsed need, kes on kõige vähem sellest pisikust puudutatud. Ehk on see seetõttu nii, et nad ei paanitse ja elavad oma elu edasi täpselt sama moodi nagu varem või siis kohanevad kõige uuega väga kiiresti. Suudavad leida rõõmu ka ainult sellest, kui päikesekiir üle toa langeb või mängida kausitäie veega minuteid ja tunde järjest ning olla selles tegevuses niivõrd sees ja keskendunud, et isegi ei märka kõike ümbritsevat.

Kas mitte absoluutselt kõik ei taandu meie mõtlemisele, asjade väärtustamisele ja meie vaimsele maailmale, mis määrab selle, kes me oleme ja mis moodi kõike tajume?


Pane ka oma „like“ blogi facebooki lehele, siis näed ka järgmisel korral, kui olen kirjutanud või midagi jaganud:


Loo autor: Blogi "Ühe isa lugu"

Kommentaarid