Soolapuhujad ja nende osav mesijutt. Su sees on aga kõik juba niigi olemas.




Täna otsustasin kirjutada sellest, mis on mulle juba pikka aega silma jäänud, mõtetes olnud, aga pole seda veel seni välja toonud.  Kui kümmekond aastat tagasi oli internetis tunduvalt vähem vaimsel teemal artikleid, blogisid ja postitusi, siis nüüd on neid väga palju. Ma ise loen neist vaid üksikuid, sest suur enamik on selliseid, kus pealkiri on küll ahvatlev, aga juba esimesest lõigust vaatab vastu üsna selline teoreetiline tekst, millega lõpuks polegi midagi peale hakata.

Kui hakata põhjalikumalt uurima, siis on näha, kuidas mitmed tegijad kirjutavad või räägivad natuke mingist teemast, aga kui tahta rohkem teada või oleks huvi saada praktilisemat teavet, siis sellele järgneb ühel või teisel viisil raha küsimine. Erinevaid vaimseid praktikaid on kümneid ja need kõik on väga erinevate hindadega.

Kui ma käisin umbes 8 aastat tagasi esimest korda ühe vaimsema inimese juures sessioonil, mis kestis ca kaks tundi ja lõpuks kui tuli kätte see hetk, kus oli vaja tasuda ning uurisin oma võlgnevuse kohta, siis sain vastuseks, et ma võin ju anda viieka. Ma ei suutnud seda uskuda ja küsisin, et mismõttes ainult viieka – loogiline oleks olnud vähemalt 30€ summa või isegi 50€. Sain vastuseks, et viiekast täiesti piisab – saab tassi kohvi ja mõned saiakesed osta küll. Samas oli see inimene teinud minuga kaks tundi aktiivselt tööd ja tema panus oli mulle vägagi kasuks sellel hetkel.

Olen seda olukorda hiljem korduvalt analüüsinud ja mõistnud, et need kõige õigemad asjad ei ole suurte hinnasiltidega. Kui inimene teeb midagi selleks, et tõesti teisi aidata, siis ei tegele ta selle varjus kiire rikastumisega. Kui aga on olukord, kus on ilusad suured sildid, rohkelt ilusat ümmargust teksti ja igal sammul suured hinnanumbrid, siis võib üldistades öelda, et eesmärgiks ongi vaid suure raha teenimine.

Kui me võtame suure pildi ja vaatame loodust, siis näeme, et looduses on sisuliselt kõik tasuta. Pole näinud veel ühtegi õunapuud, kes sooviks õuna eest raha saada. Samuti ei küsi seda metsas mustikad, seened ja ka mererannas käimise eest ei pea rannale tasu maksma. Niisamuti nagu ei küsi parim sõber/sõbranna raha selle eest, kui soovite temalt nõu küsida või muret kurta. Naeratus on tasuta, kallistus samuti, ei ole hinnasilti küljes ei heal sõnal ega ka siiral armastusel.  Õiged ja head asjad ei pea olema kalli hinnaga. Kui aga tekib juurde krõbe hind, siis vähemalt minu jaoks tekib kahtlus selle tegelikul väärtusel.

Kui liigute ringi internetis ja seal pakub keegi teenust mingil vaimsemal teemal ja siis on seal ka videod, kus mitmeid kordi mesimagusalt korrutatakse „kallikesed“, „armsakesed“, „kullakesed“ või muul moel ohtralt meelitatakse, ülevoolavalt oma armastust eksponeeritakse ja samal ajal käib jutt teenusest, mis maksab heal juhul 50€ tund või kohati isegi mitusada eurot seansi eest, siis on see kindlasti mõtlemise koht, mis on asja taga tegelikult. Alati on erandeid ja kindlasti on selliseid teenuseid, mis ongi oma hinda väärt ning on ka inimesi, kes ongi ülevoolavalt heatahtlikud. Küll aga ei ole see kindlasti mitte reegel, vaid erand.

Minu isiklik kogemus ütleb, et on väga palju selliseid vaimseid teenuseid, mis ei ole üldse kallid, aga mille tulemus annab väga palju positiivset. Soovitan sama aegselt kasutada loogikat, aga ka sisetunnet. Vaadake asjale otsa ja püüdke tunnetada, kas tegemist on õige asjaga või pigem püütakse üles seada lõkse, et lihtsalt ja kiiresti teenida.

Kõige paremad ja kasulikumad teenused on sellised, mida ei reklaamita. Näiteks seesama minu kogemus tervendajaga kaheksa aastat tagasi. Selle mehe sõnum oli selline, et ärgu ma kindlasti teda reklaamigu ega hakkaks teda teistele soovitama. Kõik, kellel on vaja tema abi ja teda leida, leiavad tee temani ka ilma selleta. Kui mingi asi on väga hea, siis info sellest tootest või teenusest jõuab abivajajani. Võtame näiteks mistahes tervendajad, kes kasutavad erinevaid teadmisi loodusest ja nö selgeltnägemisest. Ühed on need, kellest teame palju ja kes püüavad pidevalt läbi meedia pildis püsida. Samal ajal on aga mitmeid selliseid, kellest justkui suurt midagi ei ole kuulnud, tegutsevad üsna vaikselt ja ajavad oma asja. Kui on hetk, kus on tõesti vaja abi ning hakata otsima abi ja uurida tuttavatelt ja tuttavate tuttavatel, siis tulevad esile mingid sellised varjatumad nimed, kes ei kandideeri kunagi ühtegi saatesse ega kuuluta oma teenustest internetis.

Küll aga on nendelt saadav info ja abi tõesti seda väärt, sest üsna tihti saab sealt mõne sellise väikese niidiotsa või juhtlõnga, mis aitab inimest edasi ja toob mõistmisele lähemale.

Toon näite hoopis teisest valdkonnast. Kunagi ammu uurisin veinide kohta ja küsisin ühelt eksperdilt, millised on need kõige paremad veinid, sest kaubanduses on riiulid pikad ja on pudeleid, mis on väga lihtsad ja seal kõrval teised, mille etiketid väga uhkelt disainitud ning ka pudelid väga erilised ja ahvatlevad. Eksperdilt sain sellise vastuse, et mida kvaliteetsem toode, seda lihtsam pakend. Väga hea toode ei vaja uhket silti ja ülepakutud disaini. Veinide puhul ka see asi, et gurmaanid hindavad ainult sisu ja mitte välimust ning nad teavad ka väga hästi, mis on mis. Seega on kaunis välimus loodud ahvatlema ainult mitte teadlikku tarbijat.

Minu jaoks on üsna sarnane olukord ka vaimsete teenuste turul. Mida uhkem välimus, seda kõrgem hind ja seda suurema küsitavusega on asja olemus. Mida sügavamale vaimsemas valdkonnas minna, seda enam kõlab läbi teadmine, et tegelikult polegi vaja ühtegi teenust ega teenusepakkujat, sest igas inimeses on olemas kõik selleks, et jõuda maksimaalse tulemuseni. Sellel on väga suur sisu sees, sest kõik vastused on alati meie sees olemas – puudub ainult oskus nende vastusteni jõuda. Iseendasse vaatamine, mediteerimine, erinevaid hingamistehnikad, jooga jms on sellised viisid, millega saab iga inimene tegeleda individuaalselt ja ei vaja selleks ühtegi teenust ega selle eest maksmist.

Samuti pakub loodus meile kõike tasuta. Metsad on täis ravimtaimi, millest me tihti peale kuigi palju ei tea, kuid seda infot on võimalik leida täiesti tasuta. Kui isegi käia mitu tundi metsas ilma ühtegi marja või taime korjamata, siis ainuüksi juba see aeg iseendaga looduses on seda väärt. Taaskord ei pea selle kogemuse eest kellelegi maksma.

Mina kirjutan ka siin oma blogis kõigest sellest, mida olen ise kogenud, uurinud või läbi mingi kogemuse teada saanud ja püüan kirjutada otse ja ausalt. Siinse blogi kirjutamise eest ei teeni ma mitte midagi – see annab mulle võimaluse kirjutada täpselt nii nagu soovin ja jagada kõike, mis tuleb otse minu seest. Tänaseks olen kirjutanud rohkelt endasse vaatamisest, emotsioonidest ja sisemiste negatiivsete olukordade lahendamisest.

Umbes kolm aastat tagasi ühel hilisõhtul autoga pikemalt teelt koju sõites mõtisklesin endamisi ning jõudsin sellise omamoodi teooriani, et eksisteerivad üksikud sellised universaalsed nähtused, mis on alati olemas ja need on kogu aeg igal pool. Need on sellised asjad, mida ei ole võimalik luua, sest need lihtsalt on. Näiteks pimedus. Pimedust ei ole võimalik ühegi seadmega luua, vaid see on kogu aeg olemas. Ka kõige päikselisemal päeval on kogu aeg olemas pimedus – lihtsalt päike toodab valgust ja seetõttu me ei näe pimedust. Kui aga päikesevalgus katta, siis tuleb see pimedus esile. Teine samalaadne mõiste on vaikus. Vaikust ei ole võimalik luua – pole ühtegi seadet, mille abil saaks toota vaikust. Küll on sadu ja tuhandeid erinevaid asju, millega saab luua helisid, mis varjutavad vaikuse, kuid see vaikus on ikkagi kogu aeg olemas. Kui kõik need seadmed sulgeda, siis alles jääb vaikus, mis lihtsalt kogu aeg on.

Järgmiseks on tühjus, mida ei saa luua. Tühjus eksisteerib ka ruumis, mis on täis asju. Kui see ruum asjadest tühjaks tassida, siis tuleb see tühjus esile. See tühjus oli seal ruumis kogu olemas ka sellel hetkel, kui ruum oli kola täis.

Oma mõtiskluses jõudsingi selline arusaama peale, et kui laps sünnib siia ilma, siis temas on tühjus – nagu tühi valge lõuend, kus pole ühtegi triipu ega midagi, mis seda tühja ala täidaks. Siinkohal võib muidugi teoretiseerida eelnevatest eludest, karmast jms, mis tuleb kaasa inimese sünniga, kuid jätan selle osa seekord kõrvale. Laps sünnib ju siiski üsna puhta lehena. See tühi leht on sisuliselt rahu. Rahu on neljas selline nähtus, mida ei ole võimalik luua – see on olemas ja igal hetkel. Rahu saab rikkuda, saab varjutada, kuid see on ikkagi kogu aeg olemas. Rahu ei saa leida, sest  kui miski on kogu aeg olemas, siis pole see kunagi sisuliselt ju kadunud olnudki.

Rahu ja tühjus on lapse sündides väga seotud. Lapsel on puhas leht ja tema sees on rahu. Nüüd hakkab sellele tühjale lehele igapäevaselt kogunema järjest rohkem asju – iga tunne jätab oma jälje, iga kogemus salvestub sinna lehele ja selliselt hakkab inimene ise seda tühja valget lõuendit täitma. Mida tugevamad kogemused või negatiivsemad läbielamised, mida ei osata ära lahendada, surutakse sinna lõuendile. Aastate möödudes kuhjub sinna järjest enam ja enam. Valge lõuend ehk rahu ei paistagi enam välja ja inimene jõuab punkti, kus ta ei suuda enam hakkama saada ning igatseb järjest rohkem rahu järele. Kuna ta ei tea, et see rahu on tema sees endiselt täielikult olemas, siis hakkab seda otsima. See on esimene suur eksimus, sest rahu ei saa leida kuskilt väljast poolt. Eksitatakse ennast seeläbi, et aetakse segamini hetkeline õnnetunne ja rahu. Näiteks uue ja suurema teleri ostmine ei anna rahu, vaid see on pigem järjekordne element, mille asetame oma lõuendile ja mis varjutab tegelikult rahu veelgi enam.

Tegelikult ei ole vaja muud, kui hakata endast seda kogutud kraami ära andma. Iga negatiivne allasurutud kogemus oleks vaja lahti harutada, ära lahendada ja selle kaasas kandmisest vabaneda. Mitte keegi ei sunni meid tegelikult endaga kaasas kandma kogu seda jama, mida me ise oleme kogunud. Kui mõelda loogiliselt, siis tegelikult teame väga hästi, mis hetkel me leiame ühenduse rahuga – mis hetkel me seda tunneme. Tihti just siis, kui lülitame kõik häirivad tegurid välja – näiteks mediteerides või tehes mingit meelistegevust, kus suudame niimoodi keskenduda, et kaob ühendus kõige välisega. Võtmesõnaks ongi välise väljalülitamine. Kui me suuname tähelepanu sisemusse, siis sealt tuleb ka see hea rahu tunne.

Mida rohkem õpime ära andma kõike seda, mida meil pole tegelikult vaja, seda enam jõuame lähemale sellele, mis teeb meid tegelikult õnnelikuks. Selleks pole vaja ühtegi kallist vaimset sessiooni, et jõuda iseendani ja oma rahuni. Mida rohkem seda mõista, seda tervemad inimesed on, seda rahulikumad nad on. Enda südamega kontakti saamiseks ei ole vaja kunagi ühtegi välist tegurit ja seda ei saa kunagi mõõta rahas. Ei ole vaja selleks ühtegi ainet – ei ravimeid, ei alkoholi ega ka midagi psühhotroopset. Pole vaja ühtegi inimest, kes pakuks kalli raha eest teenuseid, mille kaudu lubavad imelisi tulemusi. Mitte midagi muud pole vaja, kui vaid mõista, et meie sees on alati kõik olemas. Kõik vahendid selleks on meis alati olemas. Need on kogu aeg siin ja kogu aeg Sinuga kaasas. Täpselt nii nagu kogu aeg eksisteerib pimedus, vaikus, tühjus – nii on kogu aeg Sinus ka rahu.


Pane ka oma „like“ blogi facebooki lehele, siis näed ka järgmisel korral, kui olen kirjutanud või midagi jaganud:


Loo autor: Blogi "Ühe isa lugu"

Kommentaarid