Eesti meedias tsensuur ja asjade varjamine! Mis tegelikult toimub?




Eile õhtul avaldas Delfi (Maaleht) artikli, mille autoriteks on Rea Raus ja Kärt Ulman, kus nad tegid intervjuu Hiina arsti ja teadlasega, kes töötab koos oma rahvusvaheliste kolleegidega Shanghais koroonaviiruse raviga. Artikkel oli Maalehes ja Delfis üleval vast 15 minutit, kogudes üle 20 000 lugeja ja seejärel see KADUS.

Peale seda asuti kiirelt artiklit jagama facebookis, kus see oli üleval Kärt Ulmani enda ajajoonel ja tänaseks on tema poolt üleval postitus: „Keegi kardab hirmsasti seda C-vitamiiniga ravimise artiklit - intervjuu Hiina arstiga on minu ajajoonelt KADUNUD!!!“

See toimub Eestis, meie oma inimeste seas ja täiesti nii, et see on kõikidele nähtav. Artikli sisu on selles, et on olemas ravi koroonaviirusele, mida on praktiseeritud edukalt Hiinas ja sealne arst jagas lahkelt oma teadmisi ka teistele. Miks on sellise info jagamine nii tugeva tsensuuri all? Artikli juures on ka teaduslikult tõendatud teadusuuringuid ja lisaks sellele räägib arst, kes ise ravis Hiinas ja nägi oma silmaga ka tulemusi. Kellele on vajalik, et selline info oleks varjatud?

Selle artikli avaldan siin selle loo lõpus muutmata kujul nii nagu see eile ilmus.

Uurin edasi omal käel kogu teemat ja toon siin ka välja silma jäänud huvitavaid nüansse. Järgnev pole mitte koroona võrdlemine gripiga, vaid vaatlen selle aasta grippi eelnevate aastatega. Tänaseks on teada info, et sellel gripi hooajal on surnud 10 inimest. Teada on ka see, et gripihooaeg lõpeb igal aastal umbes mai kuus. Seega selleks hooajaks on lõpp lähedal. Eelmisel aastal oli suremus 57 inimest ja üle-eelmisel 97 inimest. Tänase seisuga on sellel aastal suremus olnud 5-10 korda malam eelmistest aastatest.

Küll aga ei ole rahvas tervikuna nooremaks jäänud ja kindlasti ei saa öelda ka seda, et rahvas on tervikuna tervem või inimeste immuunsus tugevam. Järelikult on põhjus kuskil mujal. Eks ilmselt tänu suurele koroonahirmule, piiride sulgemisele ja karantiinile on pidurdunud ka gripilevik.
Kui tänase info põhjal liidame kokku gripisurmad ja koroonasurmad, siis koguarv on ikkagi kordades madalam kui eelmistel aastatel ainult gripi põhjal. Kui nüüd isegi peaks juhtuma must stsenaarium ja järgneva kuu aja jooksul sureb suurusjärgus 50-80 inimest, siis kokkuvõttes on see täpselt samasugune number nagu eelnevatel aastatel. Üldine suremus igal aastal tänu viirushaigustele sama. Selle aasta erinevuseks oleks siis ainult see, et haigusele on antud uus hirmutav nimi, sellest räägitakse 100 korda enam ja hirm levib sellest veelgi 100 korda kiiremini.

Väljavõte eelmise aasta Terviseameti ametlikust aruandest gripi kohta:

„2 inimest oli väidetavalt terve, kolme inimese puhul puudusid andmed kaasuvate haiguste kohta, ülejäänud patsiendid kuulusid riskirühmadesse kas vanuse või kaasuvate haiguste olemasolu tõttu. Intensiivravi vajanute mediaanvanuseks on 68,5 aastat. (hooajal 2017/2018 – 77a).
Kaasuvad haigused olid 124 patsiendil ehk 95,4 %, neist :

• Südameveresoonkonna haigused (77 inimesel ehk 59,2%), neist puhtalt südamega seotud probleemid olid 25 patsiendil, ülejäänutel patsientidel lisandus üks või kaks muud patoloogiat;

• Muudest patoloogiast olid sagedasem onkoloogilised probleemid (17 pat-l), krooniline obstruktiivne kopsuhaigus (22 pat-l) ja diabeet (23 pat-l), 8 patsiendil – neerupudulikkus , 7 patsiendil – insult

Hooldekodudest oli 11 inimest, neist suri 5 inimest.

Selle hooaja eripäraks võib lugeda intensiivravi osakonda sattunute kõrget arvu haiglasisese nakkuse tõttu (28,5%). 37 inimesest, kes sattusid intensiivravisse haiglasisese nakkuse tagajärjel, neist surid 27 ehk 72,9%“

See on ametlik info Terviseametilt. Kui nüüd võrrelda seda selle infoga, mis meieni jõuab Koroona kohta, siis on see ju väga sarnane.

Kas me saame siis öelda, et tegemist on just Koroonast tingitud suremusega või on see paratamatu iga-aastane nähtus, kus on kas gripp, mingi muu viirus või koroona asja taga. Küsimus ju ainult nimetuses, mitte asja tegelikus sisus.

Minu jaoks on kõige hämmastavam see, kuidas ringleb rohkelt infot erinevatest ravivõimalustest, millele pannakse kaasa ka teaduslikud tõendused ja viited uurimustöödega. Minule on silma jäänud neist kolm peamist – C-vitamiin, malaariaravim ja MMS. See viimane kolmetäheline on tehtud sisuliselt sõimusõnaks, mille mainimine juba võrdub hullumeelsuse tunnusega või maakera kuju muutub kohe tänu sellele. Mina ise ei ole seda kunagi ise proovinud ja ma olen selle osas täiesti neutraalne. Ei poolda ega laida ka maha, sest mul puudub isiklik kogemus. Küll aga hämmastab mind see, miks seda ikkagi põhjalikumalt ei uurita ja miks toimub totaalne mahalaitmine? Miks sildistatakse kohe kümnete mõnitavate nimetustega? Eriti veel olukorras, kus reaalselt on erinevad uuringud tehtud ja need on sama moodi teaduslikud nagu mistahes muu ravimi puhul.

Kas jõuame ikkagi sinnani, et kui ravimiärid ei teeni korralikku kasumit, siis laidetakse kõik alternatiivsed lahendused kiirelt maha. Ka C-vitamiin on ju väga odav ja seda ei saa patenteerida. Ometi on väga toetav argument olemas, miks seda võiks katsetada. Lisaks on teada ka see, et C-vitamiin ei kujuta endas suuri ohte. Miks siis ikkagi toimub ka meie väikese riigi sees selline hämamine? Me elame ju ometi riigis, kus info liigub kiirelt, inimesed jagavad infot ja sisuliselt pole võimalik midagi selliselt mitte peita. Ka see eilne juhtum näitab mingi süsteemi äärmist rumalust, millest ei tulnud muud tegurit, kui see, et terve hulk inimesi kaotas usu ametliku info vastu.

Toon järgmise näite. Juba märtsi algusest levib laialt hirmutav prognoos: „järgnevad 2 nädalat on väga kriitilised“. Nüüdseks on seesama prognoos käinud juba 4 nädalat ja ikka lükkub edasi – muudkui peab kartma järgnevaid nädalaid. Ometigi pole tänaseks veel midagi ulmeliselt kriitilist juhtunud.

Lisaks sellele on juba märtsi esimesest nädalast levinud jutt, kuidas meditsiinisektor on täielikult ärakurnatud. Olen korduvalt püüdnud küsida, millega seda siis selgitada. Seda olukorras, kus alates märtsist on ära jäänud plaanilised arstivisiidid, inimesi hoitakse oma kodudes, gripi hooaeg on väiksem kui mistahes muul aastal, enamus arstiabi antakse vaid telefoni teel jne. Lisaks on teada ka see, kui palju inimesi reaalselt tänu koroonale haiglates on. Kui see jutt peale hakkas, siis oli üle Eesti haiglates vaid 20 koroonapatsienti. Tänaseks on see number veel alla 100. See jaguneb ära kogu Eesti peale.

Minu küsimus on see, kas see on tõesti midagi enneolematut, et viiruste hooaja tippajal on haiglas umbes 100 inimest?

Toon nüüd võrdluseks eelmise ja üle-eelmise aasta arvud Terviseameti ametlikust aruandest:

„Terviseameti andmeil hospitaliseeriti raske gripi või gripiga seotud pneumoonia tõttu 1662 inimest.(1946 hooajal 2017/2018). Intensiivravi vajas 130 inimest (212 inimest hooajal 2017/2018). Gripist tingitud tüsistuste tõttu on surnud 57 haigestunut . (94 inimest hooajal 2017/2018).“

Need arvud jagunevad ära kogu gripi hooaja peale, milleks on enamasti detsember-aprill. Kuigi kuid on justkui mitu, siis ei jagune haigus ühtlaselt, vaid seal on ka madalam aeg ja tippaeg. Kui kogu hooaja peale on suurusjärgus 1500-2000 haiglajuhtumit, siis tippajal on kindlasti tugevalt üle 100 juhtumi korraga. Seega mille poolest siis praegune olukord on kriitilisem? Eriti veel olukorras, kus väga paljud muud arstivisiidid jäävad ära ja enamus haigustest põetakse läbi kodudes.

Ma olen valmis avalikult vabandama, kui mõni meditsiiniinimene tõendab selgelt ära, et praegune olukord on kordades koormavam varasematest aastatest. Mina lähtun lihtsalt loogikast ja sellest infost, mis minule kättesaadav on. Kui ma kuskil oma loogikas eksisin, siis ootaksin huviga, et keegi kirjeldaks ja tooks välja, kas ja kus ma eksisin.

Nüüd lõpetuseks toon välja selle artikli, mis sai kõigest 15 minutit olla avalik, kuni see Delfi keskkonnast teadmata põhjustel kõrvaldati. Pole teada, kelle käsul seda tehti ja pole teada miks seda tehti. Eks elame ja näeme, milline selgitus sellele antakse.

Tegime Rea Raus ja Kärt Ulman sensatsioonilise intervjuu Hiina arsti ja teadlasega, kes töötab koos oma rahvusvaheliste kolleegidega Shanghais koroonaviiruse raviga. Artikkel oli Maalehes ja Delfis üleval vast 15 minutit, kogudes üle 20 000 lugeja. Hetkel on artikkel maha võetud, seetõttu postitame intervjuu teksti siia.
PALUN JAGAGE JA LAIKIGE!!!!!

Intervjuu dr. Richard Z. Chengiga, töötab arstina Columbias, Lõuna Carolinas, USAs oma arstidiplomi sai Shanghai Med. Ülikoolist. Hetkel, koroonaviiruse kriisi ajal töötab Shanghais.
Väiksemate sõltumatute uuringute ning 3 uuringu (clinical trials) tulemusena, on Shanghai kuulutanud välja soovituse kasutada suuri C vitamiini veenisiseseid doose COVID-19 raviks (Orthomolecular Medicine News Service)

Küsimus: Miks on Shanghais võetud kasutusele COVID-19 puhul C-vitamiini kõrgendatud doosidega ravimine (veenisiseselt)?

Vastus: Jah, tõesti, oleme edukalt ravinud C-vitamiiniga COVID-19 haigeid. Ka raskete sümptomitega haiged tervenevad 7-10 päevaga. Tegemist on võimsa antioksüdandiga, mis aitab tappa viiruseid, antud juhul siis koroonaviirust. Soovitame preventsiooniks kasutada ka suukaudset C-vitamiini kuid siin tuleb arvestada erinevate teguritega, näiteks C vitamiin üldiselt imendub 1 gramm tunni jooksul, seega tasub võtta sisse 1000 mg-1gramm C vitamiini iga tunni tagant, eriti kui tegemist on inimestega, kes suhtlevad riskigruppidega või kes ise kuuluvad riskigruppi. Haigestumisel soovitame kasutada ka suurendatud nö. löökannuseid. C-vitamiini kasutamise vastu, koroonaviiruse ravil, tunnevad huvi praegu paljud, näiteks on mul lähiajal loeng USA riiklikus terviseinstituudis (National Health Institute).

Küsimus: On väidetud, et inimese organism ei talu suuri C vitamiini koguseid, sest see on happeline, kuidas te seda kommenteerite ning millised võivad olla manustamisel kõrvalnähud?
Vastus: Jah, olen nende väidetega kursis, kuid võin julgelt öelda, tuginedes sadadele uuringutele, et see ei vasta tõele. Alustaksin sellest, et arsti üks kõige olulisemaid kohustusi patsiendi ees on mitte kahjustada patsiendi tervist, ka siis kui me teda ravime. Seetõttu tugineme massiivsele tõendusmaterjalile C-vitamiini uuringutes, mis toovad välja, et C vitamiini tarvitamisel suurtes kogustes võivad esineda suhteliselt leebed kõrvalnähud. Esiteks kõhulahtisus- suure koguse manustamisel võib tekkida ühekordne kõhulahtisus (C-vitamin flush). Iga inimene on individuaalne, seega võib mõnel inimesel olla vajalik kogust veidi vähendada, kui selline ühekordse kõhulahtisus ebamugav on, samuti juua rohkelt vett, kuna peamiselt just veekadu on siin ainuke küsimus. Tegelikult on C-vitamiini kasutatud ka ohutu toena kõhukinnisuse juures, seetõttu.

Palju on väidetud, et tegemist on happelise ainega, et kuidas magu sellele vastu peab. Siin tuleb teada, et maos on meil tegelikult väga kange hape, soolhape, kogu aeg mis kordades ületab C-vitamiini koguste happelisust. Kui meil tekib refluks, siis see ei ole põhjustatud niivõrd mitte happelisusest, vaid sellest, et meie maolukk ei pea, sisuliselt see “rõngas”, mis peaks hoidma maohapet maos, laseb läbi. Muidugi, osadele inimestele ei maitse C-vitamiin aga ilmselt võime sellised detailid kõrvale jätta, kui räägime organismi tugevdamisest, et viiruse vastu võidelda või viirushaiguse ravimisest.

Küsimus: Me näeme praegu maailmas üha uusi ja uusi viirusepideemiaid, kas jõuame nende vastu kiiresti vaktsiine ja ravimeid luua? Kas C-vitamiini kasutamist siin raviks on piisavalt uuritud?

Vastus: Siinkohal tuleb teada vaktsiinide väljatöötamise protseduure ja mehhanisme. Kui võtame väga positiivse stsenaariumi, siis sellele koroonaviiruse tüvele, suudaksime kvaliteetse vaktsiini välja töötada aasta jooksul. Peale võimalike vaktsiinikandidaatide väljatöötamist tuleb teha põhjalikud ohutusuuringud, platseebouuringud, võrdlevad uuringud jne. See kõik võtab aega. Paraku on siin üks oluline detail, mis avalikkusel kahe silma vahele võib jääda. Viirus nimelt muteerub väga kiiresti. Juba praegu on tegemist muteerunud viirusega, kui võrdleme mõne kuu tagust aega. Seega- me võime vaktsiini valmis saada, kuid see ei mõju enam sellele mutatsioonile, mis siis, vaktsineerimise hetkel on. See on teadlastele selge ja arusaadav. Paraku lisandub majanduslik mõõde- inimkonnal ei ole võimalik püsida lõpmatuseni karantiinis, sest sel juhul tapab meid majanduslik ja sotsiaalne kollaps. Seega- et praegust olukorda ka tulevikus vältida, peame suutma leida ravimi, mis raviks haigust “laiemalt”, ehk ka siis kui viirus on muteerunud. Väga paljude uuringutega on tõestatud, et C-vitamiini suurendatud kogus on praegu selline ravim. Väita, et C-vitamiini ei ole uuritud- see on väga naljaks väide ja näitab, et väitja ei ole tutvunud näiteks PubMedis avaldatud arvukate uuringutega. Nende alusel saab üsna julgelt väita, et C-vitamiin on selles kontekstis üks enim uuritud aine.

Epideemiatest üldiselt- viimase kahesaja aasta jooksul on meil olnud 14 suurt epideemiat. Paraku aga näeme, et viimase 20 aasta jooksul on meil olnud juba 11 suur epideemiat. See näitab, et epideemiad sagenevad, saavutavad kiiresti globaalsed mõõtmed- siin on paraku süüdi nii keskkonnategurid kui meie nõrgenenud immuunsussüsteemid. Kõikide viimase aja epideemiate tunnus on ka see, et need tabavad meid ootamatult, me ei oska arvata, millal ja milline viirus võib põhjustada pandeemiat. Peame seetõttu oleme valmis tulevikus, mõistmaks sügavamaid põhjusi, miks ja kuidas sellised viirushaigused progresseeruvad. Me peame siiapoole vaatama, et lahendusi leida. Mõnes mõttes võib öelda, et tulevikus selliste katastroofiliste olukordade vältimiseks on meil vaja muuta oma mõtteviisi, filosoofiat selles kuidas me suhtume inimeste tervisesse ja ravisse. Covid-19 on viirushaigus, ta on küll nakkavam ja pikema kuluga kui “tavaline “ gripp, kuid siiski vaid üks viirushaigus.

Küsimus: Mida te soovitate Eestile, mida peaks meie inimesed, meie otsustajad tegema?
Vastus: Teadusuuringutele ja enda ning oma rahvusvaheliste kolleegide praktikale tuginedes saan soovitada eriti neile, kes puutuvad kokku riskigruppidega, või on ise riskigrupis, igapäevaselt võtta suurendatud C vitamiini koguseid ( 5000 -10000 mg Cvitamiini iga päev, näiteks 1 gramm iga tunni tagant), samuti D-vitamiini, magneesiumtsitraati. Meie organism vajab tuge võitluseks viirusega ja selline toetav skeem aitab ja hoiab ära haigestumise ja/või raskete sümptomite tekke. Oleme valmis rahvusvahelise teadlaste paneeliga ka pidama konverentskõne teie kriisikomisjoni ja valitsusliikmetega, et jagada kogemusi ja teadmisi, selleks, et taas taastada normaalne elukorraldus ning eelkõige, hoida inimeste tervist.

Küsimus: Kuidas hindate, kas oleme teinud õigesti inimesi karantiini pannes, sotsiaalset suhtlust vähendades? Kaua see peaks veel kestma?

Vastus: Jah, igatahes, kõikjal on ennast õigustanud suurürituste keelustamine, suuremate koosviibimiste keelustamine, kontaktide vähendamine. See on just oluline viiruse leviku algfaasis. Hiina on ca 2 kuud ees, muust maailmast, niiet saan siin jagada just seda kogemust. Kui viiruse suurem levik on saadud kontrolli alla, siis näeme ka kõverate langemist. Viirus ise ei kao kuhugi, see muteerub, kuid oluline on, et me saame leviku kontrolli alla ja ravi. Ravi neile, kes on riskigrupis, keda tuleb eriti hoida,vajadusel ka rohkem karantiinis kui mitte-riskigruppe. Muidugi on ennustamine tänamatu töö, siin ei saa keegi 100% ennustada kuidas õige on, kuid võib üldiselt loota, et Euroopas peaks aprilli lõpu, mai algusega viiruse tipphetk möödas olema igal pool. See muidugi sõltub kuidas valitsused tegutsenud on. Heameel on tõdeda, et praegu on ajakirjanduse ja erinevate riikide huvi väga suur C-vitamiini kasutamise vastu, et võidelda viiruse levikuga sest peame leidma kiiresti lahendusi. Majanduslikult võib juba praegu võrrelda olukorda 3nda maailmasõjaga. Me peame leidma lahendused, mis ei paiskaks meid kaosesse. C-vitamiin võib osutuda siin abimeheks mitte ainul selle viirusetüve vaid viirushaigustega võitlemisel laiemalt.

Taustainfoks
Erinevad teadusuuringud C vitamiini kasutamiseks (erinevate viirushaiguste ravi)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24793092
https://militaryhealth.bmj.com/…/bmjmilitary-2019-001384.ab… Vitamin C supplementation reduces the odds of developing a common cold in Republic of Korea Army recruits: randomised controlled trial

2)Totaalne karantiin ei pruugi olla pika-ajaline meetod, mis kasu toob? IRJA LUTSAR “Uute nakatunute arv kõigis Põhjamaades (Norra, Taani, Rootsi, Soome, Island ja Eesti) on viimasel paaril nädalal olnud kümne protsendi piires vaatamata erinevatele meetmetele või testimise strateegiatele – peaaegu kogu rahvastiku testimine Islandil, laialdane testimine Norras või piiratud testimine Taanis ja Rootsis.” https://www.err.ee/…/irja-lutsar-koroonaviiruse-pandeemia-v…

Vitamiin C vajalikkus tõuseb oluliselt viirusteperioodil ja füüsilise pingutuse korral. On tõendeid, et suured vitamiin C annused vähendavad haigestumise aega ligi päeva võrra. See vesilahustuv vitamiin omab antihistamiinseid ja põletikuvastaseid omadusi, ravides näiteks vesist nohu. Ühtlasi toetab vitamiin C keha vastupanuvõimet, aidates immuunrakkudel viirust tuvastada ja hävitada. Ideaalis omastab sobiva koguse vitamiin C inimene toiduga, eeskätt tsitruselistest, paprikast, küüslaugust, marjadest ja tomatist. Üleliigne vitamiin väljutub uriiniga, mistõttu üleannustamist pole karta. Pikaaegne C-vitamiini tarvitamine võib põhjustada ebamugavustunnet seedetraktis, kõhulahtisust ja eelsoodumusega isikutel neerukive. Üldiselt peetakse viirusteperioodil täiskasvanule vitamiin C ohutuks ja toimivaks annuseks maksimaalselt 2 grammi.
Pane ka oma „like“ blogi facebooki lehele, siis näed ka järgmisel korral, kui olen kirjutanud või midagi jaganud:


Loo autor: Blogi "Ühe isa lugu"

Kommentaarid

  1. Aga sa võta otse ühendust mõne Kuressaare haigla arsti või õega ja küsi, kas on raskem kui eelmisel või üle-eelmisel aastal samal ajal. Kas siis ka oli sõjaväehaigla hoovis püsti pandud?
    Ma arvan, et neil puudub hetkel vähimgi jaks ja huvi selliseid blogisid lugeda, veel vähem mingile anonüümsele küsijale vastata. Ja kui vabandaksid, kas avalikult tähendab ikka ristinimega vabandamist? Nõuad vastuseid ja esitad kahtluseid, aga oma nime ei julge alla kirjutada.
    Eestis on 90 arsti praegu koroonaviirusesse nakatunud. Teatud osa on saadetud tervena koju ootama, et oleks kriitilisel hetkel terveid arste võtta, kui esimesed kõik nakkusega langevad. Ülejäänud istuvad sinu meelest puhketoas tühjas haiglas ja joovad jalg üle põlve kohvi? Ega plaanilise ravi lõpetamine ei tähendanud, et kõik tollel hetkel haiglas sees olevad inimesed ukse taha kärutati. Lisaks jätkub kõigi onkoloogiliste patsientide ravi. Haiglate ümberkorraldused lisakohtade loomiseks ja suuremate isolatsiooniosakondade tekitamiseks tekkisid ka kindlasti üleöö ja sõrmenipsu peale. Õdede täiend- ja väljaõpe samuti. Gripihooajal muide ei ole personal mitu tundi järjest täies isikukaitsevarustuses. Vihjeks, see ei ole sama tunne, mis talvel paksu jope ja suusamaskiga veidi ringi jalutada.
    Numbritest räägime uuesti mai lõpus. Kui õnnestub maiga ühele poole saada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan Sind sisuka vastuse eest. See, kas ma kirjutan oma päris nime alt või mitte, ei muuda mitte kuidagi ju teksti sisu.

      Kuressaare osas on keeruline anda väga head hinnangut. Tänane info nende facebooki lehelt: "Tänane info: kokku on Kuressaare Haiglas ravil 24 patsienti (nendest üks intensiivis)."

      Üritasin leida selle haigla tavapärast infot, kuid mul ei õnnustunud see. Tahtsin teada, milline on haigla mahutavus üldse, milline oli seis viimase 5 aasta gripi kõrghooajal ja seeläbi hinnata, kas praegune olukord on patsientide arvu poolest erakorraline või mitte.

      Seega pean hetkel tunnistama, et väga adekvaatne info puudub. Ka oma loos püstitasin küsimuse, sest samasugust ülekoormatuse juttu on räägitud nüüdseks pea kuu aega. Ometi polnud juttude algushetkel haiglates mitte pooltki nii suurt hulka patsiente kui praegu. Seetõttu soovisingi saada loogilist seletust.

      Hetkel on ju ka teada see, et suur hulk koroonaviiruse saanud inimestest põeb haigust üsna kergelt. Jah, on neid, kes põevad raskelt ja on ka neid, kelle puhul on see surmav.

      Küll aga on täpselt sama olukord ka gripi puhul. Selle kohta tõin välja ka selge info viimase 2 aasta näitel. Kui gripi puhul vajab hooajal haiglaravi ca 1500-2000 inimest ja intensiivis on 150-200, siis on see ju samuti väga tõsine olukord. Suremus viimastel aastatel grippi ju 57 / 97. Need ju suured arvud?

      Küll aga pole tavagripi puhul sellist kampaaniat nagu praegu. Ei ole hirmutamist.

      Ja ikkagi see Rootsi olukord. Rootsis ei ole sellist karantiini ja piiranguid. Inimesed liiguvad vabalt ringi. Millega seletada seda, et seal ei ole meeletult suuremat haiguse levikut? Suurusjärgud samad nagu ka mujal.

      Kustuta
  2. Sisu ei muuda, aga avalik vabandus ei ole avalik, kui see ei ole korrektse nime alt.
    Võta facebookist lahti Kuressaare Haigla ja kirjuta oma küsimus sinna. Nad suhtlevad sotsiaalmeedias kogukonnaga väga aktiivselt. Ma soovitaks küll pigem jõudu soovivat sõnumit, viidates su eelmisele positusele positiivsuse jagamisest ja negatiivsuse vähendamisest. Mitu positiivsusest pakatavat postitust su blogis on? Viimane koroonateemalne pidavat ka juba mitu päeva tagasi olema, aga ikka jätkub. Sõnad ja teod, sõnad ja teod, mees. Practise what you preach.

    Ma olen su jutte enne ka lugenud. Nende suur puudus ongi see, et sa kas ei leia infot või ei taha seda leida, aga arvad ja kahtlustad sellest hoolimata. Näiteks ei tea sa et loomadel on ka viirused, sest sa pole sellest kuulnud. Silmaringi teema rohkem.

    Rootsi teemadel vii ennast alustuseks kurssi sellega, millised riigid keda ja kui palju üldse testivad. Kas see on näiteks samadel alustel ja millise sagedusega rahvaarvu suhtes. Tartu ülikoolis tegeleb selle kindlaks tegemiseks terve töögrupp.

    Su järgmise õigustava ja pika vastuse ma jätan rõõmuga omalt poolt siin viimaseks.



    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vastan Sinu loogikaveale seoses avaliku vabandusega. Kui ma eksisin ja seda siin blogis kirjutades, siis vabandan täpselt sama kanali kaudu.

      Kui eksib politseinik, siis vabandab Politsei kui amet ja mitte konkreetne indiviid, kes seda tööd tegi. Kui eksib arst, siis vea võtab omaks meditsiiniline asutus.

      Ka Sina kirjutad siin nime alt "Unknown".

      Rootsi näite poole tagasi tulles. Kui võtame näitajaks suremuse, siis sõltumata viiruse testimisest ei muuda see asjaolu haigestumiste ja suremuse osas. Kui isegi mitte ühtegi inimest ei testitaks, siis suremust ei saa ju eitada?

      Vaatasin üle ametlikud andmed ja näen, et Rootsis ei ole kehtestatud piiranguid, esimene haigestumine oli juba 30. jaanuari. Suremus tänaseks 180.

      Selle põhjal vastavalt tänastele andmetele julgen väita, et suremus ei ole seotud mitte meetmetega, vaid ehk hoopis surma põhjuseks "koroona" märkimisega? Kindlalt ma ei saa väita, sest seda saan analüüsida siis kui on selgelt näha riikide lõikes suremus terve perioodi osas. Kui suremus ei ole võrreldes viimase 10 aasta keskmisega muutunud, siis on üsna selge, et erinevus on vaid sildis, mis surma juurde lisatud on.

      Kui aga tuleb selgelt välja, et suremus on tunduvalt suurenenud, siis saab väita, et põhjuseks on koroona.

      Sa ei andnud mulle aga vastust haiglate üldolukorrast. Eestis on kümneid haiglaid ja mitte ainult Kuressaare. Jätame korra selle kõrvale, sest niikuinii on Saaremaa justkui Eestist ära lõigatud, sest saar on eraldatud juba mõnda aega.

      Millega seletada mujal Eestis väidetavat suurt meditsiinisektori ülekoormust juba viimased 3-4 nädalat? Tahaks tõesti saada sellele loogilist seletust?

      Seda ei saa ka selgitada suure testimisega, sest testimiste arvud ei ole ju väga suured olnud, sest pole ju võimalust testidagi.

      Kustuta
    2. Lisan veel selle, mis puudutab negatiivsust / positiivsust. Kui avada mõni suurem meediakanal, siis sealt vaatab vastu suur hulk negatiivseid artikleid. Musti prognoose ja erineval tasandil hirmu külvamist.

      Eilne lugu oli selline, mis andis lootust ravimile ja oleks olnud positiivse sisuga. See aga võeti kiirelt maha.

      Ka mina üritan läbi oma postituste öelda, et ei ole vaja paaniliselt karta. Olukord ei ole nii hull ja lootust on enam kui küll.

      Kui inimestes on olemas lootus, positiivne suhtumine ja usk, siis see annab juba vaimsel tasandil jõudu, mille tõttu on ka inimese tervis ja immuunsus tugevam. Ma ei ole kedagi kutsunud üles karantiini rikkuma, vaid vastupidi - sellega hakkama saama.

      Kustuta
  3. Facebook annab ka täpsustava põhjuse miks see artikkel ära kaotatud on -
    https://healthfeedback.org/claimreview/no-the-shanghai-government-has-not-recommended-intravenous-vitamin-c-as-a-treatment-for-covid-19/?fbclid=IwAR0nukg5nI4O4nQ2OUnbaNtEoPy1DZL27zWvavDnZsAi_mLvRExr8mjbTI0


    Sealt võtab ilusti kokku - facebook pole ilmselt väga hea eesti keele oskaja ja eeldab et kõrvaltoimeid pole tekstis mainitud -
    Intravenous high-dose vitamin C has been used to treat patients with COVID-19 in certain Chinese hospitals, but it has not been recommended by the Shanghai government as claimed. The OMNS article also cherry-picks the treatment’s potential benefits from two reports, leaving out the potential side effects, including nausea and kidney stones, and failing to mention contraindications for pregnant women and individuals with cancer and other medical conditions


    Ühesõnaga kõik loogiline, miks ta aga kadus Delfist- see on kummaline - delfi arvamusartikli all võiks see vabalt endiselt üleval olla kui pisut redigeerida teksti aga sisu samaks jätta.

    VastaKustuta
  4. Saagu siis üks vastus veel, kuigi sa vist mõttega ei loe neid, sest ma enne vastasin küll. Saagu siis korratud. Eestis on 90 arsti praegu koroonaviirusesse nakatunud. Teatud osa on saadetud tervena koju ootama, et oleks kriitilisel hetkel terveid arste võtta, kui esimesed kõik nakkusega langevad. Ülejäänud istuvad sinu meelest puhketoas tühjas haiglas ja joovad jalg üle põlve kohvi? Ega plaanilise ravi lõpetamine ei tähendanud, et kõik tollel hetkel haiglas sees olevad inimesed ukse taha kärutati. Lisaks jätkub kõigi onkoloogiliste patsientide ravi. Haiglate ümberkorraldused lisakohtade loomiseks ja suuremate isolatsiooniosakondade tekitamiseks tekkisid ka kindlasti üleöö ja sõrmenipsu peale. Õdede täiend- ja väljaõpe samuti.
    Mis sa arvad, kui pooled arstid on kodus karantiinis või haiged, kas siis tööl olevate koormus suureneb või ei?

    Näiteks Rakvere haigla viimaste nädalate töö kirjeldus on leitav ajakirjandusest. Kopeerin: Rakvere Haigla juhatuse esimehe Ain Suurkaevu sõnul alustas haigla põhjalikumaid ettevalmistusi COVID-19 epideemiaks ligi kolm nädalat tagasi, kui kaardistati haigla hetkeolukord ja moodustati kriisikomisjon.

    Koheselt alustati välitingimustes triaažisüsteemi loomisega, korraldati ümber majasisene logistika patsientide ja töötajate liikumises ning loodi COVID-19 sünnituse tuba koos sünnitusjärgsete palatitega iseseisva osana sünnitus- ja günekoloogiaosakonnas.

    Ettevalmistuste käigus ehitati ringi erakorralise meditsiiniabi osakond ja intensiivraviosakond COVID-19 patsientide isoleerimiseks teistest haigetest, tehti muudatusi ventilatsioonisüsteemis ja sisustati üks operatsioonisaal nii, et tagada ka viirusekandjate operatiivne erakorraline ravi. Sisustati ja mehitati COVID-19 statsionaarne raviosakond seitsme palati ja 14 voodikohaga.

    Paralleelselt ümberkorraldustega on Rakveres rõhku pandud haigla töötajate täiendkoolitusele eelkõige isikukaitsevahendite eesmärgipäraseks kasutamiseks, kuid aktiivset koostööd tehakse kõrgema etapi haiglatega patsientide ravi, nende suunamise ja kogemuste vahetamise kaudu.

    See ei ole nipet-näpet tegevus. Ega süsteemi ülekoormus tähenda seda, et patsiente pressib akendest välja. Suuremate haiglate intensiivid olid poolenisti täidetud ka enne eriolukorda, sest on ka muid haiguseid, millega inimesed haiglasse satuvad. Ei ole nii, et nüüd need ainult 95 on üle Eesti ja teisi haigeid pole üldse. Nakkusohtlike patsientide olemasolu haiglas suurendab nii töö- kui ajakulu. Lisaks tuleb iga EMOsse saabuvat inimest käsitleda kui võimalikku nakkusekandjat.

    Arstide töö kahtluse alla seadmine praeguses olukorras on ebaviisakas. Oma muudest vandenõudest jahvata palju tahad. Mis su eelmisesse manitsevasse postitusse puutus, et inimesed ärge sildistage ja mõnitage, siis ma siia neid su teravmeelse mõnitamise ja patroneerimisega kommentaare rahvameditsiini grupist ei hakka panema. Neid on seal kõik lugeda saanud. Kül jääb ette haridus, küll arutlusoskus küll mõtlemisvõime. Kui isiklikuks minev vaht maha võtta, siis mõtte saaks edasi anda vaid paari lausega. Need, mis sa aja jooksul sinna oma ristinimega oled kirjutanud. Peeglisse vaatab ikka igaüks ise. Kui vaatab. On mul ka omad vead aga ma ei hakka meetriseid jutlusi pidama ja teisi elama õpetama kui ise neid vigu parandanud pole.

    Ma ei varja oma nime. Esimest korda kommenteerides polnud ma algul sisse logitud ja kui logisin, ei olnud kusagil nime panemise võimalust. Teisel korral olin juba enne sisse logitud ja siis pakkus ka kasti nime jaoks, aga panin nimelt sama, et oleks aru saada, et sama vastaja. Sinu süsteem. Ennast fotograafina ja blogipidajana politseinike ja arstidega võrdustamine on sinu juures küll paljutki selgitav.

    Mart Marguse poeg Sepp

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oehh. Ehk loed nüüd ka ise oma kommentaari läbi ja hindad seda, kas oled ikka kõikides väidetes adekvaatne või pigem emotsioonidest kantud?

      Näiteks jäi täiesti mõistetamatuks Sinu viimane lause: "Ennast fotograafina ja blogipidajana politseinike ja arstidega võrdustamine on sinu juures küll paljutki selgitav."

      Ehk kirjutad selle uuesti või tõlgid eesti keelde, sest ma tõesti ei saanud aru, mida sellega öelda soovisid.

      Mis puudutab meditsiinisüsteemi ülekoormamist, siis ma tõesti esitasin küsimuse, mis on loogika põhjal tekkinud. Nüüd tekib Sinu vastusest veel järgnev küsimus. Sa kirjutasid:

      "Paralleelselt ümberkorraldustega on Rakveres rõhku pandud haigla töötajate täiendkoolitusele eelkõige isikukaitsevahendite eesmärgipäraseks kasutamiseks,"

      Kas tõesti on vaja meedikutele, kellel on selja taga aastaid arstiõpet, mis on ju tavaharidusest aastaid pikem, vaja sellisel teemal teha koolitust? Kas tõesti siis meie meedikud ei osanud siiani kasutada isikukaitsevahendeid? Kas enne seda kevadet pole olnud nakkushaigusi?

      Nüüd siis tekitab küsimus see suur leetrite hirmukampaania eelnevatel aastatel. Kas see oli siis ikkagi sulaselge hirmutamine või ei ole leetrid nakkavad või kas selle puhul polegi vaja meedikutel osata kasutada isikukaitsevahendeid. Erinevaid nakkushaigusi on ju kümneid, mida levib ka siin üsna mitmeid. Aga koolitus tuleb alles siis, kui on kriis käes.

      Kui haiglad seati ümber, tehti koolitused jne alles märtsis, siis tekib mul küsimus Terviseameti väljaütlemistes juba veebruarist, kus väideti, et Eesti on valmis. Järelikult ei oldud ju üldse valmis ja pole kunagi olnudki, kui keset kriisi hakatakse alles valmistuma?

      Kui olukord on tõesti selline, et pooled meedikutest on sundpuhkusel (koduses karantiinis ilma haigestumiseta), siis võiks seda ka selgelt välja tuua. See ju seletaks olukorda hästi - mitte probleem pole selles, et süsteem ei pea vastu, vaid probleem selles, et kriisiolukorras on töötavate meedikute ca poole võrra kahanenud.

      Ma ei soovi üldsegi näpuga näidata meedikute suunas. Ma olen väga tänulik nendele, et nad teevad oma tööd ja teevad seda hästi.

      Ma tegelikult olen häiritud selle info pärast, mida paisatakse meediasse. Mind häirib see info läbi meedia, kus igapäevaselt hirmutatakse ja luuakse kuvandit, kuidas inimkond hakkab välja surema jne. Minu hinnangul pole sellist jama vaja ja inimestes luua negatiivset ja lootusetut kuvandit.

      Kõlab selgelt läbi ju see, et üsna väikese haiglasse sattunud inimeste arvu tõttu on meditsiinisüsteem kokku varisemas ja see oli igas mõttes ebaloogiline. Ka gripp on tõsine haigus ja seda levib igal aastal rohkelt. Tunduvalt rohkem kui hetkel koroonat Eestis. Tõin oma loos välja ka konkreetsed numbrid. Üleeelmisel aastal ca 2000 haiglajuhtumit praeguse 95 vastu. Nakkavad mõlemad. Suremus mõlemal ja gripi puhul on suremuse arvud olnud ka suured.

      Ometigi siis pole nähtud vajadust isikukaitsevahendite õppeks, haigete isoleerimiseks jne. Kas see pole mitte silmakirjalik? Või on hetkel tehtud suur show kogu asjast?

      Ka Sinu enda kommentaaridest kõlab läbi see, kuidas oled võtnud kogu loost vaid ühe väikese osa ja sellesse kinni jäänud. Kas üldist osa ka vaatlesid ja kogu lugu tervikuna või ainult näed seda väikest osa, mida tahad näha ja ülejäänut ignoreerid?

      Üldine sõnum on ju see, et välja on toodud raviviisid, mida selle asemel, et kaaluda, hoopis varjatakse ja kustutatakse uudiseid. Mida halba on sellest, kui rahvas tarbib c-vitamiini, et sellist infot on vaja eemaldada ja varjata?

      Kustuta
    2. Väidetes adekvaatne? Jah, olen küll. Härra Oehh, ilmselgelt on ka meedikud ise meditsiinisüsteemi osa ning jah, need meedikud on ka koos süsteemiga ülekoormatud. Haridussüsteem ei hõlma sinu meelest õpetajaid või? Tulevikust rääkimata, kui kõik hetkel ära jäetud plaanilised protseduurid on vaja ikkagi ära teha ning eriarstide vastuvõtu järjekorrad suurenevad kordades. Kõik ülejäänud küsimused on juba teema laiendus (kas oldi valmis, millal oldi valmis, kelle süü, kes valetas ja mis kuupäev jne). Ilmselgelt ei oldud valmis, mitte üheski maailma riigis pole oldud valmis. See on üks põhjuseid, miks ollakse ülekoormatud. Mida sa siis lõppude lõpuks küsid, kas seda et kas haiglates on tegelt lust ja lillepidu või seda, et miks ei olda valmis ja nüüd kiiruga valmistutakse? Kaks üsna erinevat olukorrakirjeldust minu meelest.

      Kus peaks veel selgemalt välja tooma, et paljud meedikud on sundpuhkusel? Sulle eraldi kirja saatma? See on käinud läbi erinevate haiglate kriisijuhtide intervjuudest, korduvalt. Aga sa ju neid ei loe, sest paanika!
      Inimkond ei hakka ka meedia väitel välja surema. Sa tead ise ka väga hästi, et liialdad. Kas sa oled näiteks kuulanud või lugenud viroloog Andres Meritsa intervjuusid? Ma pakun, et mitte ühtegi, sest muidu oleks sul paljudele viiruseteemalistele küsimustele vastused olemas.

      Isikukaitsevahendite osas ma ei saa sind rohkem aidata, sest paistab, et sa ei suuda lihtsalt ette kujutada, mida tähendab täpselt kriisiks töötatud reeglite alusel tegutsemine ja rollide jaotus, liikumisteed ja vahendite kasutus.

      Aga sind ei huvitagi ju tegelikult vastused, mis ei sobitu su enda juba ette valmis mõeldud maailmapilti, sa ei tunnistaks mitte kunagi, et eksisid või liialdasid, rääkimata kellegi ees vabandamisest. See on gish galloping, mida sa siin teed (wikipedia aitab). Sellise stiiliga diskuteeriv inimene ei soovigi tegelikult vastuseid saada. Ma olen siin võtnud sõna sinu medsüsteemi kahtluste osas, pole kordagi kirjutanud su c-vitamiini probleemist, ometi loobid seda küsimust minu suunas. Viskad õhku kitsama teema väite, nõuad meditsiiniinimestel aru ja kui sulle vastatakse, siis tuleb "aga vaata laiemat pilti ka ja siis veel see ja see ja see ja kas täna on kolmapäev või võib olla ka reede, sest ma loon enda reaalsuse ise?".

      "Kui eksib politseinik, siis vabandab Politsei kui amet ja mitte konkreetne indiviid, kes seda tööd tegi. Kui eksib arst, siis vea võtab omaks meditsiiniline asutus." Selgitus: Sa võrdsustad ennast tähtsuselt nendega, kuna arvad, et sinu anonüümne vabandus oleks samaväärne ametkonna vabandusega. Koera saba kergitab ikka koer ise. Äkki siis vabandab hoopis fotograafide liit? Kui sa sinna kuulud. Blogijate ühendus? Kui selline asi olemas on.

      Ma olen siin liigselt palju aega raisanud. Sul on mingi suuremat sorti probleem hirmuga, et sinu teooriad keegi ümber lükkab. Isegi kui lükatakse, tekitad sa sellest uue hunniku täiesti uue teemaga küsimusi ja süüdistusi ja kahtlusi ja nõuad, et sinuga vestleja kõigile neile vastaks. Mitte keegi ei jõua ega viitsi seda teha, mina ka mitte. Seda sa ju loodadki, et öelda midagi sellist nagu sa tavaliselt rahvameditsiini grupis ütled. Umbes et ega sa arvanudki et siit midagi mõistlikku tuleb. Ma jätan sulle selle rahuolu. Mitmele küsimusele sa ise vastad? Näiteks sellele, miks sa ei kirjuta enda nime alt. Kui sisu ei muuda, siis võib ju vabalt enda nimega kirjutada.

      Mart Marguse poeg Sepp


      Kustuta
    3. Lp. "Unknown" või "Mart Marguse poeg Sepp", mille mõlema osas mul on tunne, et need pole Sinu päris nimed.

      Lugesin läbi Sinu esimese arvamuse ja ei loe sealt kuskilt välja, et Sa oleksid ise meedik. Mis on Sinu täpne amet ja mille põhjalt Sa tegelikult kirjutad ja väidad - kas mingite artiklite ja uudiste põhjal või omad isiklikku kogemust?

      Sinu pöördumine on igal sammul väga isiklik ja vägagi ründab. Seetõttu ma rohkem ei pea vajalikuks vastata, sest juba mitmetele küsimustele olen ammu vastanud, aga Sa ei soovi neid näha või lugeda. Vaielda lihtsalt vaidlemise pärast ma samuti ei soovi teha.

      Minu isikuküsimus ei puutu asjasse, sest ma olen teinud otsuse kirjutada blogi selliselt, olen seda korduvalt varasemalt põhjendanud ja arvan, et see ongi minu otsus ja see ei muudagi kuidagi tekstide sisu. Kui ma eksin ja seda tunnistan, siis samuti siin blogi all.

      Sina püüad mulle juba korduvalt panna sõnu suhu ja justkui väidad, et olen ütelnud midagi sellist: " haiglates on tegelt lust ja lillepidu", aga tead ju väga hästi, et ma pole seda teinud. Esitasin täiesti loogikal põhineva küsimuse, milles seisnes juba 3-4 nädalat tagasi meditsiinisüsteemi ülekoormatus. See, kui täna ilmub artikkel, kuidas Rakvere haigla tegutses ja mina esitasin küsimuse päev varem, siis ei saa kuidagi öelda, et oleksin pidanud sealt lugema. Artikkel avaldati päev peal minu küsimust ju.

      Ma võiksin siin veel pikalt asju lahti seletada, aga sellel pole ju mingit mõtet, ega ju. Sinu probleem ei ole mitte üldises teemas, vaid pigem minu isikuga, sest olete korduvalt ütelnud, kuidas olete minu väljaütlemisi juba mitmeid kuid järjekindlalt vaadelnud. Sinu toodud näited ühest grupist jäävad ju eelmise aasta sisse - seega on tegemist üsna järjepideva tööga ja minu isikuga.

      Teemaks pole Sinu jaoks ju üldsegi see, kuidas massimeedia levitab negatiivset infot, varjab mitmeid olulisi asju ja püüab seeläbi kujundada üldist arvamust. Sinu jaoks on teema hoopis see, et saaks minule ära panna.

      Just sellel põhjusel selle diskussiooni lõpetan ja Sinule palju jõudu ja jaksu. Endiselt soovitan oma kirjutatu üle lugeda ja näha seal ka emotsiooni, mis tekstist ridade vahelt läbi kumab. Usun, et saad enda kohta ühtteist teada, kui oled valmis ausalt seda infot vastu võtma.

      Kõike paremat.

      Kustuta
  5. Olen samamoodi körvutanud neid eelmiste aastate andmeid praegu toimuvaga ja ei ma saa aru kus see pandeemia on? Riskigruppi kuuluvate inimeste jaoks vöib gripp kujuneda sama ohtlikuks. Pealegi kui vaadata ka Eurooopa statistikat (Euro Momo), siis ei ole märgata mingit plahvatuslikku suremuse suurenemist. Koroona viiruseid on saksa dr. Wolfgang Wodargi sönul olnud liikvel juba aastaid ning need moodustavad tavagripi tyvedest umbes 7-14%. Vöib olla on meil paljudel koroona tyvi juba olemas, ning nyyd ainult leiutati moodus seda kiiresti eristada. Pealegi, kuidas arstid teavad et, inimene suri just koroonasse? Valdavas enamuses on ju riskigrupiks ikkagi juba eelnevate tervislike probleemidega vanemad inimesed ning vanas eas kahjuks me suremegi, kas siis mingi viirus seda kiirendab vöi mitte, see on kahjuks loomulik asjade kulg. Tegelike pöhjuste välja selgitamine, ehk missugusesse infektsioon vöi tysistusse inimene suri, pidavat olema arstide endi sönul ysna keeruline ning aeganöudev protsess. Minu jaoks on öhus palju kysimärke ja syveneb kahtlus, et köik need kellel on täna gripp ja kellel on ka see koroona tyvi, liigituvd covid-19 juhtumiteks.

    VastaKustuta
  6. Huvitav, mina siit blogist küll ängi ja vandenõuteooriaid ei leia. Näen hoopis kadestamisväärset tasakaalukust, head sõnaseadmisoskust ja neutraalselt esitatud arutelusid/ küsimusi ühiskonnas toimuva kohta.
    Pigem näen agressivsust ja allasurutud viha kahes muus kommentaaris selle postituse juures. Blogija ei kasuta solvanguid ega ebasobivaid väljendeid, ei lähe isiklikuks.
    Mulle väga meeldib, et keegi suudab kastist välja mõelda ning kahe jalaga maa peale jääda. Kastis olijad on muidugi kurjad, kui keegi sõltumatuna ja vabana käitub ja "reegleid" rikub.
    Sügav kummardus blogijale ning ootan huviga aega, millal tänased otsustajad peavad hakkama seletama, miks nad just selliseid otsuseid praegu tegid. Mina näen tänases päevas suurt kriisi, mis toob välja paljud praeguse ühiskonna vead. Seda nii poliitikas, meditsiinisüsteemis kui ka inimeste elukorralduses ja suhetes. On nö. maskide langemise aeg. Seda nii süsteemi kui inimesi silmas pidades.
    Siia lõppu üks mõistukõne, mida hiljuti jagati.
    Mees istub pargipingil ja plaksutab. Möödamineja pärimise peale ütleb ta, et ajab elevante ära. Aga siin pole ju ühtegi elevanti, imestab möödamineja. Nojah, olete ikka loll, muidugi pole, ma ajasin nad kõik ära.

    VastaKustuta
  7. Näiteid autori mitte isiklikuks minemisest väljaspool blogi:

    "Ehk püüad veel edasi õppida ja selle käigus omandada ka konkreetsemaid vastuseid anda."
    "Jää siis ka selle arvamuse juurde, et see paber mille ülikool sulle väljastas annab rohkelt mõtlemisvõimet..."
    "...olen vastu saanud ainult sisutühja mula."
    Minu lemmik: "Mine võta nüüd endale kommi, tee pai või häbene nurgas. Vali ise. See viimane oleks hea sellisel viisil, kui telefoni või arvutit kaasa ei võtaks. Siis oleks siin vähemalt natuke aega õhk värskem."
    Ma ei ole nende kommentaaride sihtmärk olnud pole mõtet neile inimestele nüüd kirjutama hakata.

    Seal grupis on sarnane stiil muidugi valdav, Tarvo pole ainus. Teiste puhul on aga iseloomulik see et nad on kogu aeg sellised mitte ei tee vahepeal võltsina mõjuvaid üleskutseid et olge kõik positiivsed ja ärge külvake negatiivsust. Just see erineva näo näitamine on minu jaoks ärritav.

    Võib-olla ollakse nüüd muutunud mees. Sellisel juhul loeksin koroonale vahelduseks hea meelega isiklikul kogemusel põhinevat lugu, kuidas see muutus aset leidis.

    Mart Marguse poeg Sepp

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mart Marguse poeg Sepp või on Sinu nimi ehk hoopis A tähega algav ja sugu hoopis naine?

      See pole aga oluline.

      Sa rebisid kontekstist välja mõned laused, mida mitu kuud tagasi hoopis ühe teise vestluse raames pidasin ja seda inimesega, kes järjekindlalt teisi sildistas, mõnitas ja oli see, kes tõi välja inimeste haridust. Õigemini teadmata seda, siis nimetas neid väga labaste nimetustega.

      Vestlus oli inimesega, kes väitis, et vaktsiinides kahtlejad on kõik Venemaa sõjalise vandenõu toetajad jne.

      Sinu puhul näen aga seda, kuidas tänapäevasele poliitikale omaselt võtad aluseks minevikust väljakisutud üksikud read, et sellega näiliselt vähendada inimese väärtust ainuüksi selleks, et seeläbi ka kogu muu väljaöeldu muutuks ebaolulisemaks.

      Sa pöördud minu poole nimeliselt ja seetõttu võin järeldada, et Sa tunned ja tead mind. Miks aga käid siin blogi lehel mind sisuliselt järjekindlalt maha tegemas, mitte ei kirjuta mulle personaalselt? Mis on Sinu tegelik eesmärk?

      Mis osas on Sinu enda maailmapilt niivõrd kõigutatud, et vahendeid valimata selle eest niimoodi võitlusse asud? Kas ehk meeleheitlik püüd seista selle süsteemi eest, sest koos süsteemiga hävib ka Sinu enda väärtushinnangute pagas? Kas ehk on hoopis Sinu enda isiklik kibestumine millegi osas?

      Me ju ei arutle mitte esimest korda, ega ju? Küll aga pole Sa siiani veel nii madalale langenud. Miks siis nüüd?

      Ma tõin selles loos välja olukorra, kus ajakirjandus nullis sisuliselt ära kahe inimese töö ja vaeva. Soovitan minna ja vaadata täiendavalt veel Rea Rausi fb kontole, kus ta olukorda on lahti seletanud.

      Nüüd aga pöördud siin minu vastu ja püüad näidata mind silmakirjaliku isikuna. Tood välja lausejupid, kus diskuteerisin ühe inimesega, kes laimas naisterahvaid, sildistas neid ja mõnitas avalikult. Tõin temale hulgaliselt arukaid vastuargumente, aga selle asemel see inimene hakkas hoopis laimama.

      Sain sealt ka oma õppetunni, et selline arutlemine ei vii mitte kuskile. Samuti ei vii ka Sinuga see arutlemine kuskile. Küll aga tõin välja omapoolse selgituse, et iga lugeja saaks selgemini aru, mis on asja taga. Jah, ka mina olen inimene ja ka minul on emotsioonid ja kui oskuslikult nuppe vajutada, siis ka ma võin murduda ja teravamalt vastata. Mida sellega aga tõendame? Seda, et ka mina olen inimene ja ka minul on emotsioonid ja valulävi?

      Kas ma olen kuskil üldse kunagi vastupidist väitnud?

      Ma olen avalikult kirjutanud isegi sellest, kuidas ma depressiooni all kannatasin. Olen kirjutanud sellest, kuidas on olnud väga raskeid aegu ja kuidas olen murdunud. Kas seeläbi olen kuskil välja toonud, et ma olen imeinimene ja ei minus on ainult positiivsus? Pigem olen toonud välja seda, et negatiivseid tundeid on meis kõigis ja nendega tuleb tegeleda.

      Kirjutangi suuresti enda elu näitel, oma kogemuste põhjal ja analüüsin seda kõike.

      Kustuta
    2. Tänan! Hästi öeldud ja kõike arvamusi põhjendatud oma seisukohtadega. Olen täiesti nõus kõigega.

      Kustuta
  8. Kõrvalt vaadates paistabki probleemiks see, mida blogija ka märkis. nii kirjapildis kui ka läbi õhu on tunda teie nö. isiklikuks minemist. Siin lehel käsitleb blogija aktuaalseid teemasid, mis talle igapäevaselt ette satuvad, pakub oma nägemuse, esitab küsimusi vaadates asjadele teise nurga alt. Teie kirjapilt paistab ründav ja paikapanev. Haarate kinni mingist lõigust ning teete kõik maatasa. Diskussioon elab vaid siis, kui pooled austavad teineteist ning jäävad argumentide juurde; esitavad oma arvamusi põhjendatult või seletavad lahti oma mõttekäigu. Lammutavas stiilis vastused on provotseerivad ning rikuvad nii diskussiooni kui ka teiste tuju. Me kõik oleme inimesed ja vabad oma arvamustes. Austame üksteise seisukohti ning ärme püüa peale suruda enda omi.
    Tark inimene ütleb, et "kaikad ja kivid võivad murda mu kondid, kuid halvad sõnad ei tee mulle midagi".
    Minule blogija väga sobib ja jagan tema maailmavaadet. See uuriv ja arutlev lähenemine on põnev. See on nii inimlik.
    Mul on kõrgem haridus, suur elukogemus, lai tegevusvaldkond ja oma arust terane meel. Imelik ja naljakas on kuulda, kui keegi mind hulluks peab. :-)

    VastaKustuta
  9. Viimati kontrollides olin siiski mees mis mees. Sinu nime pani siia samma kirja üks naisterahvas, kelle kommentaari sa nüüdseks oled kustutanud. See vaid kinnitas mu arvamust, et oled see keda arvasin. Minu lähedane töötab meditsiinisüsteemis, ma ei pea seal ise töötama et teada mis toimub. Ma avaldan arvamust nende raskuste osas kahtluste viskajatele ka edaspidi. Ma ei seisa süsteemi eest, vaid selles töötajate eest. See on minu murdumispunkt.

    Mart Marguse poeg Sepp

    VastaKustuta
  10. Mulle on algusest peale jäänud arusaamatuks kuidas saab koroona suremust võrrelda eelmiste aastate gripi omaga? See viirus eskaleerus Hiinas väga suure kiirusega ning levis igale poole mujale, kus tekkisid samuti viiruse kolded. Tänu karantiini ja liikumispiirangute kehtestamisele pidurdati selle plahvatuslikku levikut. Gripi levikut ei tõkestata nii, sest see on meile juba tuttav haigus ja selle jaoks on olemas vaktsiin.
    Koroona on aga tundmatu viirus! Pole senini täpselt teada tema käitumine ja nakkuvus, veelvähem ravi. Tänu sellele võetigi tõkestavad meetmed kiiresti kasutusele. Aga kui ei oleks võetud?!
    Me ei tea õigeid numbreid, sest kõiki haigeid ei testita ning kõik nakatunud ei näita välja ka sümptomeid. Ja nüüd mõelge milline oleks suremusprotsent ja nakatunute arv kui viirusel oleks vaba voli levida? Kuidas suremusprotsent oleks tõusnud kui ei Wuhan ega Itaalia poleks läinud karantiini?

    Hirmust ja selle külvamisest. Hirmu tundmine on täiesti õigustatud ja vajalik. Inimesel on vaja kogeda kõiki emotsioone. Kui millegist jääb vajaka, läheb inimene seda ise otsima. Kuidas saab ilma negatiivseta tunda ära positiivset? Ilma halvata ei oleks head, ilma hirmuta ei oleks lootust. Sellises mullinätsuühiskonnas ning võltsillusioonis ei tunneks keegi end elusalt ja turvaliselt.Ilma hirmutavate faktideta me ei teaks kuidas õigesti käituda, meil ei tekiks positiivseid emotsioone nagu lootus, usk ja optimism. Ehk siis tänases olukorras kui tunneme end ellujääjana, naerame ning usume, et varsti kõik mööbub, on just tänu negatiivsetele uudistele, et kõike tasakaalustada. Pea püsti ja me tuleme sellest välja!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. koroona kui haigus on juba aastaid inimestel olnud,pole midagi uut.Koroona viiruseid on saksa dr. Wolfgang Wodargi sönul olnud liikvel juba aastaid ning need moodustavad tavagripi tyvedest umbes 7-14%. Vöib olla on meil paljudel koroona tyvi juba olemas, ning nyyd ainult leiutati moodus seda kiiresti eristada. Pealegi, kuidas arstid teavad et, inimene suri just koroonasse? Valdavas enamuses on ju riskigrupiks ikkagi juba eelnevate tervislike probleemidega vanemad inimesed ning vanas eas kahjuks me suremegi, kas siis mingi viirus seda kiirendab vöi mitte, see on kahjuks loomulik asjade kulg. Tegelike pöhjuste välja selgitamine, ehk missugusesse infektsioon vöi tysistusse inimene suri, pidavat olema arstide endi sönul ysna keeruline ning aeganöudev protsess. Minu jaoks on öhus palju kysimärke ja syveneb kahtlus, et köik need kellel on täna gripp ja kellel on ka see koroona tyvi, liigituvd covid-19 juhtumiteks.

      Kustuta
  11. Kirjutan alla ja lisan et lisaks hirmutundele on vaat et olulisemgi ohutunne. See on ellujäämiseks vajalik ja mõistlik et teha õigeid otsuseid.

    VastaKustuta
  12. Jah, eks tagantjärele on hea parastada, kui nüüd keegi valesti on otsustanud. Me tegelikult ei tea ja ei saagi teada, kas täna tehtud otsused on õiged. Kas nii tugev piiramine, eriolukorrad, meedia tsensuur ja võrdlus gripiga on õiged või mitte. Me saame praegu ainult oletada vastavalt oma teadmistele ja tunnetusele. Seega me kõik oleme infost mingil määral ära lõigatud, millele blogija ka viitas. See oli postituse teema.
    Oleks tobe, kuid selles olukorras, kus me tegelikku tõde ilmselt ei tea, inimesed omavahel tülli lähevad ja hakkavad võitlema "oma tõe" eest. Hakkame üksteist alla suruma ja peale kaebama. Sama nagu kunagi küüditamise ajal.
    Aeg näitab, kus tegelikult tõde on ja kas need meetmed olid õiged või mitte. Osa inimesi, kes lähtuvad holistilisest maailma- ja inimese pildist, peab neid piiranguid hullumeelseteks, pigem ei näe praeguses seisus erinevust korona ja gripi vahel ning leiab, et viirustega võitluses tuleks tugineda keha loomuliku kaitsevõime tugevdamisele, looduses liikumisele, c-vitamiini ja muude toetavate lisandite kasutamisele. Nende arvates ei anna totaalne liikumise piiramine ja majanduse sulgemine tulemusi. Viirused levivad ikka, kui leiavad nõrgad organismid.
    Kahjuks võib lõpuks tekkida ikkagi olukord, et me ei saagi teada, kas elevandid siis olid ja kas plaksutamine ajas nad minema või mitte. Vähemalt praeguse info järgi paistab nii minevat. Meil pole tegelikult info ei viirusest, selle tekke põhjustest, selle levist (kas see siis levib kuidagi erilisemalt), selle ravist, Itaalia kõrgest suremusprotsendist jne.jne.
    Meie ümber on vaid tõeline tohuvapohu ja hirmu atmosfäär, millest kipuvad teenima vaid poliitikud ja pikemas perspektiivis ka vaktsiini ja ravimitootjad. Teised kõik on kaotajad.

    VastaKustuta

Postita kommentaar