Terviseamet, häma ja segased lood. Kas keegi oma tegude eest ka vastutab?





Paar nädalat tagasi kirjutasin loo sellest, kuidas tsensuur kaotas Delfist ära artikli C-vitamiini ravist koroonaviiruse osas. Ma küll üldse ei tahaks tegelikult sellistel teemadel kirjutada, aga südametunnistus hakkab kripeldama, sest kui mina seda ei tee, siis kes veel? Kui ma näen, et midagi on väga paigast ära ja selle põhjal kannatavad reaalselt inimesed, siis tunnen, et minu poolt on lausa vajalik, et teemadele tähelepanu juhin.

Tänaseks on olukord läinud veelgi segasemaks, sest eile tuli teade selle kohta, et Saaremaa haigla otsustas võtta Covid-19 haigete ravis kasutusele nii Hüdroksüklorkokviini kui ka C-vitamiini. Kuressaare haigla FB lehel on tekst:

„Hüdroksüklorkokviin on COVID-19 infektsiooni ravis näidustatud ka Belgia, John Hopkins Meditsiini Instituutide ja Massachusettsi Üldhaigla (Massachusetts General Hospital) ravijuhistes. Kaks viimati nimetatud on maailma tipphaiglad.

Lisaks on Kuressaare Haigla hüdroksüklorokviini kasutamise kooskõlastanud Ravimiametiga.

Kuressaare Haigla on traditsiooniliselt kasutanud infektsiooniga haigete ravis C- vitamiini. Me oleme näinud Kuresaare Haiglas rakendatud ravis häid tulemusi.“

Tänaseks on ilmunud artikkel pealkirjaga: „Kuressaare haigla on terviseameti käsu peale pahane: miks patsiendid mujale viia? Arusaamatu, meil on 30 vaba kohta“.

Mis siis ikkagi toimub? Kas tõesti oli see eilne teade sellise raviviisi ja ennekõike selle edu kohta niivõrd vastuolus Terviseametiga, et nüüd tehti selline otsus ja lausa hakatakse kõrges vanuses patsiente viima mitmesaja kilomeetri kaugusele teistesse haiglatesse. Miks seda tegelikult tehakse peale seda, kui haigla on teavitanud, et leidsid hea ja toimiva raviviisi?

Mis siis ikkagi on tegelikult oluline – kas haiguse võimalikult lai levik, suur haigestumus ja suremus või hoopiski see, et inimesed saaksid korralikku ravi ja terveneksid. Vägagi jääb mulje, et Terviseamet ei soovi kohe kuidagi, et haigus taanduks ja inimesed saaksid sellist ravi, mis ka tegelikult aitab. Mida annab Terviseametile see, et haigus püsib, hirm koos sellega ja kas selle kõige varjus on hea midagi muud toimetada või mingeid arusaamasid juurutada? Miks üks kõrge ametkond selliselt käitub?

Vaatasin läbi ka Terviseameti väljaütlemised alates veebruarist. Terviseameti puhul peaks olema tegemist meie riigis kõige kõrgema meditsiinilise ametiga, kes on kursis tervist puudutavate teemadega, suhtlema teiste riikidega ja olema sellistes küsimustes kogu aeg mitu sammu ees. Tänaseks on selgelt näha, kuidas see amet on pigem sabaslonkija ja viimane, keda üldse saab uskuda ning usaldada.

Veel 25. veebruaril ilmus tekst: „Terviseameti esindaja: Tallinn koroonaviiruse pärast karantiini ei lähe, teised riigid on ülereageerinud.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai kinnitas, et kui Eestis tuvastataks koroonaviirus, siis vastupidiselt näiteks Itaaliale ja teistele riikidele, Eesti linnu karantiini panna ei kavatse.“


8. märtsil ilmus tekst:

„Terviseamet on algusest peale väga selgelt püüdnud hoida proportsionaalsust. Me hindame ekspertidena, mida see haigus võiks tähendada halvima stsenaariumi puhul ja vastavalt sellele pakume välja mõistlikud meetmed. Näiteks me oleme algusest peale öelnud, et selle haiguse korral me ei pea mõistlikus erikorrameetmeid, piiride sulgemist. Seda ei pea mõistlikuks ka rahvusvaheline ekspertide seltskond.

Kui valmis Eesti on selleks, et ühel hetkel ei saa enam haigestunuid saata kodusele ravile? Kui palju raskeid haigeid on Eesti meditsiinisüsteem valmis vastu võtma?

Siin tuleb lähtuda sellest, et statistiliselt 80 protsenti ei vaja haiglaravi. Ma olen prognoosinud, et kui me räägime siin, et hooaja lõpu seisuga haigestub kaks protsenti elanikkonnast, siis Eesti haiglavõrk saab nendega hakkama. Olen toonud 2017. aasta gripi näidet, see oli pisut karmim gripihooaeg kui keskmiselt. Siis vajas ligi 2000 patsienti haiglaravi, 200 oli kriitilises seisundis ja suri 95 inimest.“


Võtan nüüd kogu selle info kokku. Terviseamet, kes peaks olema mitu sammu teistest ees ja selgelt mõistma, mis mastaabis haigusega tegemist ja millised on ohud, hindas veel veebruari lõpus olukorda üsna leebeks. Anti välja info, et karantiini ei tule, teised riigid reageerivad üle. Veel kaks nädalat peale seda anti teada sellest, kuidas haiglad on valmis, mingit probleemi pole ja ei nähta vajalikuks ka erikorrameetmeid.

Ometigi aga aprilli alguses saime lugeda, kuidas haiglad alles märtsi alguses hakkasid tegema ulatuslikke ettevalmistusi selle viiruse osas. Ilmselgelt polnud mitte keegi valmis, kuid Terviseamet kuulutas hoopis midagi muud. Kas kõike selleks, et kriis saaks tulla ja tekitada rohkelt hirmu ja paanikat?

Võrdleme nüüd sellega, mis toimus kõigest nädal hiljem – kehtestati üleriigiline eriolukord, üldine karantiin. Peale seda piirati inimeste liikumist, suleti suuresti ettevõtlus ja kõik jutud muutusid täielikult. Kas keegi saab kuidagi väita, et Terviseamet oli oma tegutsemise või infoga kasvõi natukenegi teistest ees või pigem jääb mulje, et nemad ei saanud üldse aru, mis seis on?

Kas tõesti on seal asutuses tööl „ekspertidena“ inimesed, kes ei jaga ööd ega mütsi sellest, mis toimub või toimub seal hoopiski selline tegevus, millega sooviti, et just selline olukord tekiksi nagu meil praegu toimub? Selle kinnituseks räägib ka kogu see C-vitamiiniga ravimise osa – miks oli vaja seda pidevalt maha teha, rääkida C-vitamiini ohtudest, selle raviviisi vähesest uurimusest ja mitte anda välja soovitust seda kasutada. Nüüd kui ilmus lugu, kuidas Saaremaa haigla seda kasutab, siis tekkis järjekordne paanika ja üleöö järsku otsus, et vaja Saaremaalt hakata patsiente mandrile transportima. Miks? Kui siiani oli Saaremaa pigem väljapoolt kinni müüritud ja seal juba ammu paluti abi ning saadi siiski hakkama ja lisaks leiti veel ka toimivad raviviisid, siis nüüd järsku toimub Terviseameti poolt kannapööre. Miks just nüüd?

Tuletame meelde veel ka selle õnnetu võrkpalli võistluse asjaolud. Ka seal oli Terviseametil selge roll, kellega konsulteeriti ja kes andis loa, et see üritus saaks toimuda. Võistlus toimus 4-5. Märtsil ja selle jaoks oli olemas Terviseameti heakskiit – just seesama amet, kes peaks olema mitu sammu ees ja selgelt informeeritud maailmas toimuvast ning olema teadlik kõikidest ohtudest, mis võivad tekkida.

Kas kellegil jääb korrakski mulje, et Terviseamet on oma väljaütlemistes või tegevustes kuidagigi püüdnud ära hoida seda olukorda, mis meie riigis tänaseks on? Või jääb mulje, et nad just teadlikult on teinud kõike selleks, et leviks nii koroona kui ka hirm? Lisaks püüdes varjata reaalselt toimivat raviviisi, siis oleks justkui huviks, et olukord püsiks ja inimestes ei tekiks arusaama kriisi möödumisest koos toimiva ja lihtsa raviviisiga. Mis selles C-vitamiinis siis tegelikult nii kasulikku on, et seda peab niimoodi varjama? Kas võib olla, et C-vitamiin aitab ka gripi ja muude viirushaiguste puhul edukalt nii haigusi ennetades kui ka neid ravides? Kas see tähendaks seda, et ravimifirmadel jääks saamata kasu muude ravimite näol, sest gripp on ju nende jaoks suur sissetuleku allikas, mis annab käivet sügisest kevadeni. Lisaks on ju gripil vaktsiin, mida ohtralt reklaamitakse ja peale surutakse. Sellega tegeleb väga aktiivselt ka Terviseamet. Kas ehk see on see, mis neile muret valmistab?

Iga loll saab aru, et ravimiärile on iga viirus nagu õnnistus, iga patsient on nende jaoks klient ja kõige hullem stsenaarium on see, kus rahvas on terve, tugeva immuunsusega ja vajadusel omab raviviisi, mis läheb kaarega mööda ravimi ettevõtetest. C-vitamiini osas ei soovita ma ka koheselt tormata apteeki, vaid võimalik on leida palju soodsamaid ja toimivamaid lahendusi.

Toon välja ühe lause, mis mulle silma jäi Terviseameti erakorralise meditsiini osakonnajuhi väljaöeldust 8. Märtsil. Kui lugesin sealt, kuidas „viirused on LOODUD“, siis tekkis küll küsimus, kes neid siis ikkagi loovad ja kuidas see protsess tegelikult käib?

„Kindlasti on siin teatud määramatus, sest viirused on loodud selleks, et muutuda, nad kohanevad selleks, et paremini levida.“


Siinkohal selleks korraks Terviseametiga lõpetan ja lasen igal ühel endal mõelda ja arutleda, kas Teie jaoks on teemad siiani olnud läbipaistvad ja selged või on tekkinud küsimusi teistelgi? Kui kogu seda olukorda läbi näha, siis on kindlasti võimalik mõista, et pigem on kogu see eriolukord suuremaks puhutud, kui asi väärt on. Ohud elule polegi niivõrd suured ja tegelikult on olemas ka toimivad raviviisid, mida ka kasutatakse. Soovitan vähem lugeda hirmukülvavaid artikleid, mida levitavad Delfi, Postimees, ERR ja nende läbi Terviseamet. Suhtuge kriitiliselt sealt tulevasse infosse ja pigem lähtuge sellest, mida ise tunnetate.

9. märtsil oli ühes terviseteemalises FB grupis info, kuidas Soomes tutvustati raviviisi C-vitamiiniga. See lugu oli seal väga rohkelt loetud ja kogus ka palju kommentaare. Info levis ka Ravimiameti töötajatele ja tema väitel ka Tartu Ülikooli mikrobioloogia ja viroloogia professorini, kes esineb ka rohkelt meedias ja kelle käest ka selle viiruse teemal rohkelt arvamust küsitakse. Juba 9. Märtsil oli seega juhtivatel tegijatel teada info C-vitamiini kasulikkuse kohta. 25. Märtsil tuli esimene teade viiruse tõttu surnud inimesest. 30. Märtsil oli olukord, kus Rea Raus ja Kärt Ulman võtsid ühendust rahvusvahelise arstiga, kes samuti soovitas ja toetas ravimist C-vitamiiniga. See lugu eemaldati ja loodi asemele versioon, mis laitis seda raviviisi maha ja toodi välja, et see pole piisavalt tõendatud. Eilseks oli kokku surnud juba 27 inimest, kui Saaremaa haigla tõi välja selle, et nemad on kasutamas seda raviviisi ja see toimib.

Minu küsimus on see, kas tõesti oli vaja lasta 27 inimesel surra kuigi info oli juba märtsi alguses olemas, kuid sellele seisti vastu?

Sõltumata aga kõigest sellest negatiivsusest, mida meedia on levitanud, pole minul endal siiani veel kordagi tekkinud väiksematki hirmutunnet seoses selle viirusega. Sisemiselt olen endiselt täiesti rahulik ja minu jaoks on see piisav kinnitus, et kõik ongi tervise osas väga hästi. Kui aga peaksin terviseteemade osas lähtuma sellest, mida saab lugeda läbi meedia, siis võiks see ikka päris hulluks ajada, kui peaksin võtma kõike absoluutse tõe pähe. Minu soovitus on võtta rahulikult, mitte uskuda igat jura, mida meedia levitab ning lähtuge teadmisest, et juba praegu on olemas toimivad raviviisid, pole vaja oodata mingit ebamäärast keemiakokteili nimega „koroona vaktsiin“, sest see poleks kindlasti lahendus. Lahendused on juba olemas ja need toimivad. Hingake kergendatult ja olge terved.

Mina omalt poolt toon välja C-vitamiini osas taime, mis on tänaseks juba väga aktiivselt kasvamas ja täiesti tasuta kättesaadav kõikidele. Selleks on nurmenukk – soovitan selle kohta uurida, sest infot selle taime kasulikkusest on palju. 

Näiteks leian infot: „Üheski looduslikus taimes ei leidu nii palju C-vitamiini kui nurmenuku lehtedes. Ainult mõne kibuvitsaliigi viljad suudavad sellega võistelda.“

„Nurmenukk leevendab tervisemuresid
- seentevastane ja antibakteriaalne
- rahustav, leevendab unetust ja närvilisust, vähendab kroonilise väsimuse sündroomi
- köhavastane ja rögalahtistav, leevendab bronhiiti ja astmat
- toob leevendust peapöörituse, peavalu ja migreeni puhul
- aitab neeru- ja põiekivide korral
- stimuleerib seedenõrede eritumist, leevendab kõhukinnisust
- madaldab vere kolesteroolitaset, sidudes sapphappeid ja kolesterooli“

Lisaks nurmenukule on veel kibuvits, mis on väga kõrge c-vitamiini sisaldusega. Ka mustsõstar sisaldab rohkelt vitamiini ja on väga laialt levinud ja kergesti kättesaadav.

Looduses on kõik olemas, see on puhas, kõrvaltoimeteta ja see toimib. Vähem hirmu ja rohkem enesekindlust ning rahu. See on parim retsept tugeva tervise jaoks, mida saan välja pakkuda.


Pane ka oma „like“ blogi facebooki lehele, siis näed ka järgmisel korral, kui olen kirjutanud või midagi jaganud:


Loo autor: Blogi "Ühe isa lugu"

Kommentaarid

  1. Rahvale meeldivad raamid. Praegune olukord on õnnistatud olek igale valitsusele mida näitab ilmekalt küsitlus kuidas oleme kohanenud piirangutega. Enamus on väga rahul, pooled isegi sooviksid kraanide veel rohkem kinni keeramist, valitsuse reiting kihutab ülespoole. Inimestelt võeti ära töö ja sissetulek, nädalapäevad hirmu tuleviku ees ja siis tuleb õnnistegija rahalennukiga kust jagub igale soovijale natuke. Järgmiseks ootame õigustatult et peatataks kommunaalmaksed ja elekter olgu tasuta. Pankadest parem ärme räägi, nemad ei saa midagi, 30a. on meid röövinud, nüüd sööge s...ta!
    Näen siin tugevalt läbi kumamas igatsust "kõva käe" järele. Ilmselgelt ei sobi vabadus meile, me ei oska sellega midagi pihta hakata, me ei soovi iseseisvalt mõelda, erinevaid olukordi suudab analüüsida väike osa rahvast. Ma ei imestaks, kui koos diisliaktsiisi langetamisega (milliseid majandushoobasid küll see peaks käima tõmbama jääb segaseks) alandatakse ka viina hinda ja keeduvorsti kilohinnale kehtestatakse eriolukorras piirmäär. Me loovutame kõik oma vabadused käest esimese köhatuse peale või vahetame selle millegi märksa materiaalsema vastu.
    Hirmutamine töötab hästi. Eile kurtis FB postituses tuttav omavalitsustegelane kuidas ta ise ja tema pere on kenasti istunud juba kuu aega kodus aga ometigi ei saa ta külastada oma 300m eemal elavaid vanemaid. Südamlik ja hooliv eksole, mitukümmend laiki ja pisaraga emotikonid. Mul tekkis küsimus, et kui sa ise oled terve ja turvaline kuu aega olnud siis mis taksitab sind oma vanemaid külastamast.!? Hirm!
    Itaalia transpordib suure aplombiga oma kadunuid läbi terve linna sõjaväekolonnis, Ukrainas ja NY-s kaevatakse "igaks juhuks" massihaudasid, youtube peatab rock'n'rolli ja teatab et kui välja lähed oled mõrvar ja siis see nädalapäevad kestnud kajastus välihaigla viimisest Saaremaale. Kui see pole teadlik ja plaanipärane paanikakülvamine siis ma ei tea mis see on.

    VastaKustuta
  2. Viiruse tõttu surnud inimestest ... Hmmm, sul vaja natuke veel uurimustööd teha nende surmapõhjuste ja testi osas :)
    Siit võib alustada http://ulllugu.blogspot.com/2020/04/kroonide-mang-iii-hirm.html

    VastaKustuta
  3. Mina kasutan juba aastaid puhast C vit. kus ei ole sünteetilisi aineid,värvaineid ja üldse muid kemikaale (mitte apteegi omi,kus on need sees ) ja pole peale selle jäänud mingitesse viirushaigustesse ja minu pere samuti,usun,et ka koroona läheb mööda meist.Ja sel firmal on juba üle 80a kogemust ning suur teadlaste grupp taga,kes kontrollivad iga partiid mis läheb välja.Ja kui olen haigeks jäänud siis tean ka, et olen külmetanud.Sel puhul võtan suure koguse C vit. ja küülauku ning saan kiiremini terveks.Kui aga õhtul tunnen,et vist hakkan haigeks jääma ,siis võtan ka suure koguse mõlemat ja hommikul pole midagi viga (kui õigel ajal jaole saab,siis ei jäägi haigeks).Ja veel-üleliigne C vit. tuleb uriiniga välja,ta ei ladestu sulle organismi,nii et ei saa sulle ka kuidagi kahjulik olla sel juhul kui seal pole mingeid muid kemikaale lisatud.

    VastaKustuta
  4. Immuunsusest: https://bloominggaia.blogspot.com/2020/04/dr-bruce-lipton-immuunsuse-voti.html

    VastaKustuta

Postita kommentaar