Covid-passi plussid ja miinused – analüüsiv arutelu


Tänaseks päevaks hakkab juba vaikselt saama standardiks, et kõikjal nõutakse Covid-passi seda kas mingile üritusele sissepääsuks, reisimiseks või siis ka töökohal oma väidetava nakkusohutuse tõendamiseks. Küll aga on see väga uudne asi, millel rohkelt erinevaid külgi.


Alustan oma analüüsi miinustest

Tänaseks hetkeks on selgelt teada see, et Covid-pass ei tõenda kuidagi isikute nakkusohutust, sest erinevate riikide ja ka meie enda elanike puhul on teada, et covid-nakkust levitavad nii vaktsineeritud kui ka vaktsineerimata inimesed. https://www.delfi.ee/artikkel/94170729/uuring-vaktsineeritud-inimesed-voivad-olla-sama-suured-superlevitajad-kui-kaitsepookimata-nakatunud

Näide Ameerikast:
https://www.reuters.com/world/us/majority-covid-19-cases-large-public-events-were-among-vaccinated-us-cdc-study-2021-07-30  

Lisaks käsitleb see pass vaid ainult ühte haigust ja seega võivad ikkagi üritustele pääseda mistahes muu nakkushaiguse esindajad – mitte kedagi isegi ei huvita, millised haigused tegelikult levivad ja ka mitte see, et passi omanik võib olla superlevitaja. Inimesi lahterdatakse ainult selle digitaalse passi alusel sobivateks ja sobimatuteks.

Küll aga levib väide, et vaktsineeritud levitavad haigust vähem, mis aga samuti ei vasta tõele, sest ka meie enda Terviseameti igapäevane statistika on moonutatud tänu valele hindamisloogikale. Kui igapäevaseid teste tehakse 95% vaktsineerimata ja vaid 5% vaktsineeritute lõikes, siis ongi igati loogiline, et vaktsineerimata (95%) hulgas esineb rohkem positiivseid juhtumeid. Hinnata tuleks ikkagi eraldi – kui palju positiivseid juhtumeid on ühes ja teises lahtris. Reaalsusest tuleb välja, et vaktsineeritute hulgas on positiivsete testide esinemine pea 10 korda kõrgem. https://www.telegram.ee/eesti/eesti-numbrid-ei-valeta-kas-vaktsineeritute-hulgas-on-ligi-10-korda-rohkem-viirusekandjaid


Mis siis on ikkagi selle digitaalse tõendi eesmärgiks?

Kui see tõend ei aita mitte kuidagi piirata haiguse levikut, siis tekib põhjendatud küsimus, mis siis on selle eesmärgiks? Miks seda nii jõuliselt peale surutakse? Ainus vastus, mille ma leian, on survestada inimesi vaktsineerima läbi selle, et anda neile juurde vabadusi. Ehk siis täpselt nagu juustutükiga meelitatakse hiir lõksu astuma, siis täiesti avalikult toimub seesama ka inimestega. Küsi nüüd endalt, kas Sinu intellekt vastabki väikese hiire omale või oled Sa siiski mõtlev intelligentne homo sapiens, kes suudab sellist lihtsat piitsa-prääniku trikki läbi näha?

Kõige suuremaks miinuseks Covid-passi puhul on aga diskrimineerimisele ja rassismile omased tundemärgid. Kui siiani on täiesti taunitav see, kuidas teise maailmasõja ajal käituti juutidega ja neid diskrimineeriti, siis äärmiselt veider on see, kuidas needsamad tundemärgid on olemas ka praeguses Covid-passi käsitlevas loogikas, kuid nüüd peetakse sellist käitumist igati õigustatuks. Ehk siis täiesti terveid inimesi peetakse alamklassi kuuluvaks ainult seetõttu, et nad pole soovinud endasse süstida testimisjärgus medikamenti. Kusjuures vaktsineerimine ongi iga inimese vaba tahe ja valik, aga ometi unustatakse see ära ning leitakse, et sellegi poolest võib neid terveid inimesi alavääristada ja läbi meedia lasta levida arvamuslugudel, kus räägitakse isegi selliste inimeste vangistamisest. https://epl.delfi.ee/artikkel/94188767/eerik-niiles-kross-aitab-antivakserite-sallimisest-pakun-lahendused-kuidas-nende-tekitatud-kahjusid-vahendada


Kuidas see muutub normiks?

Kõige nukram osa ongi selles, et mida rohkem toimub selliseid üritusi, kus kehtib covid-pass ja inimesed seda diskrimineerivat lahterdust vaikimisi aktsepteerivad, seda enam muutubki see lahendust kehtivaks normiks. Loomulikult on täiesti mõistetav, et inimestel, kellel on see digitaalne tõend olemas ja soovivad meelelahutusest osa saada, siis nad ei aimagi, kuidas nad ise teadmatult kinnistavad sellist diskrimineerivat süsteemi.

Õnneks on aga rohkelt inimesi, kes seda kõike läbi näevad. Neid on ka vaktsineeritute hulgas, sest mitmed isikud ongi lasknud teha endale selle eksperimentaalse süsti ainult seetõttu, et pääseda reisima või ei ole jaksanud kauem kannatada tagakiusamist. Küll aga on see selge näide sellest, et tegemist ei ole mitte kuidagi inimese tervist puudutava otsusega, vaid ainult eesmärk saada lisavabadust või pääseda halvustamisest.


Püütakse suruda tõendit ka kooli pääsemiseks

Järjest enam on juttu ka sellest, et seesama digitaalne tõend peaks olema kasutusel laiemaltki. On juba mindud nii absurdseks, et välja toodud selle alusel kooli pääsemine: https://www.ohtuleht.ee/1040455/kas-tundi-paaseb-ainult-digitoendiga-koolid-ulikoolid-valmistuvad-uueks-koroona-oppeaastaks

Problemaatika jääb aga samaks - tegemist ei ole kuidagi tervise eest kaitsva olukorraga, sest tõendi omanik võib olla samasugune haiguse levitaja kui ka see, kellel passi taskus pole. Mis siis on aga tulemuseks? Ainult see, et valitud noored inimesed pääsevad haridust saama ja suur hulk jäetakse sellest hüvest kõrvale. Kas ja kuidas on see aga kasulik meie riigile tervikuna kui mõne aasta pärast on suur osa elanikest harimata? Samal ajal aga need, kes pääseavd kooli, nakatavad ja haigestuvad seal ikkagi ja seetõttu ka nemad jäävad vähemalt mingiks ajaks koolitöölt kõrvale või siis oleme ikkagi alguses tagasi ja koolid lähevad distantsõppele.

Siit saab teha ainult ühe järelduse - kogu loogika seisneb ainult vaktsineerimisele meelitamises ja survestamises, sest mitte ühtegi muud selgitust siin anda ei saa.


Mida saad Sina ära teha selleks, et selline olukord ei süveneks?

Kõige parem oleks selgelt ja isegi valjuhäälselt boikoteerida mistahes festivali, kontserdit või muud üritust, kus sissepääs toimub sellise digitaalse tõendi alusel. Lihtsalt jäta minemata ja anna sellest ka selgelt teada, et ei külasta just selle ajuvaba reegli tõttu. Seda polegi ehk vaja kaua teha – piisab mõnest kuust, sest suurem osa selliseid üritusi toimuvadki suvisel ajal või sügise alguses. Kui ka ürituse korraldajad näevad, et nende publik on väike ning jäävad oma ettevõtmisega miinusesse, siis hakkavad ehk nemadki tegema lõpuks häält ja välja näitama, et nad pole tekkinud olukorraga rahul.


Positiivsed küljed

Oma arutelu alguses lubasin kirjutada ka covid-passi plussidest. Pika juurdlemise ja pingsa otsimise peale paraku ei õnnestunud mul leida mitte ühtegi positiivset asjaolu selles inimesi lahterdavas süsteemis, mis mitte kuidagi ei lahenda tervisekriisi, vaid hoopis süvendavad sotsiaalseid probleeme.

 

      - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kuna tegutsen selle blogi osas vaid annetuste toel, siis hiljuti panin üles ka oma isikliku pangakonto, kuhu head inimesed saavad teha ka mulle toetusi, kes arvavad, et minu tehtav panus on oluline ja väärib ka mõningast tasustamist.

Pikemalt sellest: https://isalugu.blogspot.com/2021/03/kas-ka-minu-tegevus-oleks-tasustamist.html

Kui oled selle läbi lugenud ja tunned või arvad, et soovid anda oma panuse minu tegevusse, siis kordan siin oma konto andmeid:

Tarvo Alev
EE79 1010 0104 5829 6019

Selgitusse: "Blogi toetus" 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kui soovid saada kiiremini infot, uutest blogis ilmuvatest lugudest, siis mine blogi facebooki lehele ja märgi see meeldivaks või hakka jälgima, siis saad järgmisel korral koheselt teada, kui olen avaldanud uue loo.

https://www.facebook.com/isalugu

Loo autor: Tarvo Alev

Kommentaarid