VIIRUS-TURUNDUS › Kuhu kadusid leetrid - kas asendati hirmsama kampaaniaga?


2020. aastast alates pole keegi enam eriti rääkinud ühestki muust haigusest peale koroona. Vahetult enne suure koroonapandeemia algust käis aga järjepidev hirmutamiskampaania just leetrite teemal – selle kohta tuli läbi meedia pidevalt õudusjutte, kuidas kohe-kohe on tekkimas epideemia, kuidas vaktsineeritus on langenud ja tänu sellele on haigusele väga soodne kasvulava. Iga artikli juures järjepidev manitsemine vaktsineerimisele ja selle olulisuse rõhutamine, kuidas ainult süstimine aitab kaitsta viiruse vastu.

Terviseameti spetsialistide väitel pidi haigus olema niivõrd nakkav, et 100st vaktsineerimata inimesest nakatuvad lausa 98. 

Täpselt pool aastat enne koroonapandeemia algust tuli uudis Delfi vahendusel:

„Haigekassa hangib leetrite riikliku epideemia hirmus üle 30 000 doosi vaktsiini“


Vahetult enne koroonatemaatika algust ehk 2019.a viimastel päevadel tuli Terviseametilt endalt uudis:

Leetrite laiem levik Eestis on tõenäoline

Terviseameti põhja regiooni juhi Ester Öpiku sõnul näitab järjekordne leetrijuhtum, et leetreid tuuakse välisriikidest Eestisse pidevalt, mistõttu on olemas ka oht suurema puhangu tekkeks. „Kindlasti peaksid lapsevanemad oma lapsi leetrite vastu vaktsineerima,“ ütles Öpik, kelle sõnul on Eestis hetkel leetrite vastu kaitsva MMR-vaktsiiniga vaktsineeritud laste osakaal alla 93 protsendi. Maailma terviseorganisatsiooni ehk WHO hinnangul on ühiskond suuremate puhangute eest kaitstud aga juhul, kui vaktsineerituse tase on vähemalt 95 protsenti. „Nii praegune vaktsineerituse tase kui teiste riikide epidemioloogiline olukord on loonud tingimused, kus leetrite puhangud Eestis on võimalikud ja ka tõenäolised.“

Viide: https://www.terviseamet.ee/et/uudised/leetrite-laiem-levik-eestis-toenaoline


Kui tõenäoline see puhang tegelikult siis ikkagi oli?

Otsustasin huvi pärast vaadata Terviseameti andmeid viimase kahe aasta osas nii leetrite kui ka läkaköha lõikes ja tulemused olid päris hämmastavad.

2020.a. ja ka 2021. aastal pole Eestis olnud mitte ühtegi leetrite juhtumit. Kuhu jäi siis see „laiem levik“, mis pidi olema tõenäoline? Pole ilmunud enam mingeid uudiseid, hirmujutte, vaktsiinipropagandat ega midagi – täielik vaikus. Isegi Terviseameti kodulehel pole nendel aastatel nimekirjas isegi leetrite kategooriat – haigus on nagu õhku haihtunud. Aga veel paar kuud enne koroonapandeemia puhkemist oli juttu madalast vaktsineeritusest ja suurest ohust. Nüüd pole see vaktsineerimine enam vist isegi vaktsineerimine, sest selle sõna on täielikult hõivanud covid. Kui kasutada sõna „vaktsiin“, siis mõeldakse selle all ju ainult ühte vaktsiini – mitte keegi ei räägi siis enam leetritest, läkaköhast ega hepatiidist.

Läkaköha ametlikud andmed:

2017. a – 56 haigusjuhtumit
2018. a – 67 haigusjuhtumit
2019. a – 131 haigusjuhtumit
2020. a – 43 haigusjuhtumit
2021. a – 13 haigusjuhtumit

Andmed räägivad ju väga selgelt, et haigusjuhtude hulk oli pidevalt kasvav kuni 2019. aastani ja siis korrapealt tuli hüppeline langus ja möödunud aastal oli haigusjuhtumite arv lausa 10 korda madlam kui üle-eelmisel aastal. 

Kindlasti põhjendatakse seda kõike sellega, et olid isolatsioonid, karantiinid, maskid, desotamine, kätepesu jne. Küll aga on huvitav see asjaolu, kuidas koroona nendes samades ülikontrollitud tingimustes on kogu aeg ikkagi massiliselt levinud, aga täpselt samasuguse levikuteega teised nakkushaigused on jäänud pidama? Kuigi leetrid olid väidetavalt ka ülinakkavad ja isegi üks meie staar perearstidest käis pidevalt televisioonis rääkimas, kuidas üks haigestunu võib väga kergelt nakatada kümneid ja sadu inimesi ainult seeläbi, et jalutab läbi kaubanduskeskuse või viibib koolis.

Maskide ja leetrite leviku vahele jääb veel üks loogiline küsimus – mitte keegi ei kandnud maske pea terve 2020 aasta. Kuni märtsi keskpaigani ei olnudki ju veel pandeemiat, polnud isolatsioone ja elati täiesti tavalist elu. Siis oli 2 kuud suuremat karantiinis olemist ja sealt edasi juunist detsembrini elati taas täiesti tavalist elu ilma maskideta, ilma isolatsioonideta. Millega siis ikkagi põhjendada seda, et leetrite levik oli täielikult kadunud? Samal ajal aga suutis koroona edukalt kõikjalt läbi pääseda – kuidas on see võimalik?


Usk vaktsiinidesse kadunud

Hetkel pole mul võimalik kätte saada leetrite ja läkaköha vaktsineerimiste arve, kuid ei ole ühtegi alust arvata, et nende haiguste vastu on vaktsineeritus viimasel kahel aastal tõusnud. Pigem ütleb loogika, et see on tunduvalt langenud, sest kogu „tants“ käib ainult ümber covid haiguse ja vaktsiini. Lisaks on väga suurelt kasvanud ka vaktsiinivastasus tänu praegusele massilisele survestamistele ja piiramistele ning see kindlasti mõjutab ka teiste haiguste vastu vaktsineerimisi.

Tänaseks on teada, et covid vastu on kahe doosiga vaktsineeritud vaid 62% kogu elanikkonnast ja seda sõltumata meeletule kampaaniale, survestamisele, hirmutamisele, piiramisele jne. Ikkagi on ligi 40% elanikkonnast otsustanud end mitte vaktsineerida. See arv oleks kindlasti veel suuremgi, aga just see ähvardamine ja sunnimeetodid (jõuline survestamine) on avaldanud mõju. Selle põhjal hinnates pole kuigi tõenäoline, et leetrite puhul saab veel rääkida 93% vaktsineeritusest, mida vanemad teevad oma lastele täiesti vabatahtlikult.

Küll aga näitavad andmed selgelt seda, et niipea kui maailma vallutas covid, siis kadusid leetrid Eestist nagu võluväel ja ka läkaköha on teinud läbi müstilise taandumise. Kes ütles, et imesid ei juhtu. See peaks küll olema ju päris korralik meditsiiniline ime.


Viirused ja vaktsiinid kõik süsteemse hirmutamiskampaania korras

Mis järeldused saab sellest kõigest teha? Kui aastatel 2018 ja 2019 tuli järgemööda artikleid ja uudised leetritest, kui laia levikuga surmataudist, mis vallutab kohe-kohe kogu Euroopa, sest vaktsineerimiste numbrid on pidevalt languses, siis niipea kui asemele tuli uuem ja hirmutavam viirus, siis kadus eelmine haigus nõiaväel. Vahepeal käisid kampaaniad puukentsefaliidi teemal ja sedagi just täpselt siis, kui oli vaja vaktsiine reklaamida. Muster on alati olnud üks ja sama – erinevad artiklid mõnest üksikust hirmsast juhtumist, mis eriti inimestele hinge läheb. Näiteks südantlõhestav lugu, kuidas inimene selle haiguse sai, kuidas selle kulg oli raske ja hirmutav ning siis artikli sees veel vaktsineerimist propageeriv lõik või lause nagu see:

„Täna veendun, et kõik pereliikmed oleksid entsefaliidi vastu vaktsineeritud. Tean, et puugid ei ole vaid sügaval metsas ja aasal – nad on ka mu linnakodu õuemurul!“

Lõik Postimehe artiklist 20. mail 2019. Just see kevadine aeg vahetult enne suve, kus on kõige soodsam aeg kampaaniakorras hirmutada inimesi ja mõjutada neid vaktsineerima. 

Leetrite puhul tuli samuti järge-mööda hirmutavaid uudiseid, kuidas Euroopas on olnud rohkelt erinevaid juhtumeid ja siis lood üksikjuhtumitest, mis jõudnud ka Eestisse. Lisaks sellele käis staar perearst mitmetel kordadel televisioonis rääkimas, kuidas see haigus on ülinakkav ja kui traagilised tagajärjed sellel olla võivad. Seejärel ilmus sobivalt artikkel pealkirjaga „Haigekassa hangib leetrite riikliku epideemia hirmus üle 30 000 doosi vaktsiini“. Mitte keegi isegi ei küsi, miks sellist suurt kogust oli vaja tellida, sest eeltöö oli suurepäraselt tehtud. Samuti ei ilmu peale seda mitte ühtegi artiklit ega lugu, kuidas peale seda suve oli vaid üks haigusjuhtum ja seegi mitte eestlase, vaid siia sisserännanud välismaalasel ja kaks aastat peale seda pole enam olnud ühtegi juhtumit.

Küll aga sai suurem vaktsiinide tellimus tehtud ja selle haiguse kampaania sai selleks korraks läbi. Peale tuli uuem ja hirmutavam viirus ning seega polnud ju energiat ega ka vajadust enam üleval hoida seda vana lastehaigust. Nii siis ongi see tänaseks pildilt kadunud ja inimesed lihtsalt „unustavadki“ selle ära – täpselt nagu toimus ka gripiga. Eks siis mõne aasta pärast unustame ka Covid haiguse, sest küllap suudetakse genereerida juba järgmine kampaania mõne uue või elluäratatud vana haigusega. Seda on küll keeruline niimoodi täpselt ette ennustada, aga elame ja näeme.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kuna tegutsen selle blogi osas vaid annetuste toel, siis alljärgnevalt leiad konto andmed, kuhu head inimesed saavad teha mulle toetusi, kes arvavad, et minu tehtav panus on oluline ja väärib ka mõningast tasustamist.

Tarvo Alev
EE79 1010 0104 5829 6019

Selgitusse: "Blogi toetus" 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kui soovid saada kiiremini infot, uutest blogis ilmuvatest lugudest, siis mine blogi facebooki lehele ja märgi see meeldivaks või hakka jälgima, siis saad järgmisel korral koheselt teada, kui olen avaldanud uue loo.

https://www.facebook.com/isalugu

Loo autor: Tarvo Alev

Kommentaarid