Segadused selle suure massilise süstimisega. Mis seis laste süstimisega Eestis ikkagi on?

 


Vaktsineerimine kütab endiselt üles tuliseid vaidlusteemasid ja paistavad silma isegi ka suured segadused vaktsineerimise korralduses. Kui 31. märtsil ilmus uudis sellest, et nädalavahetusel planeeritakse vaktsineerida vaid 1956. a ja varem sündinud inimesi, siis see olukord on nüüd mitmel korral muutunud.

https://www.err.ee/1608161023/nadalavahetusel-vaktsineeritakse-1956-ja-varem-sundinuid-ning-riskiruhma-kuuluvaid

 

Eile tuli uudis sellest, et ka 50-aastased pääsevad vaktsineerima, kuid sellesse sekkus Haigekassa ja tõi välja, et tegemist oli erafirma enda poolt loodud erandiga. ERRi vahendusel saab lugeda:

„Haigekassa palus Medicumil see võimalus sulgeda ning kella 10.45 seisuga oligi vastav muudatus Medicumi hallatavas registratuur.ee keskkonnas tehtud. Digilugu.ee keskkonna kaudu noorematel kui 1961. aastal sündinutel vaktsineerimisele registreerimise võimalust ei tekkinudki.“

Täna (3. Aprillil) ilmus aga uus uudis, mis ütleb, et nüüd on tehtud taas muudatus ja vaktsineerima pääseb juba alates vanusest 40 (1981.a. sündinud).

Viide: https://www.err.ee/1608163957/medicum-lasi-ajutiselt-massvaktsineerimisele-registreeruda-ka-50-aastastel



„Kella kahese seisuga küsitakse ukse pealt sünniaastat ja kui see on 1981 või vanem, siis saab suure tõenäosusega süsti kätte. Geeniuse andmetel on tänase päeva jooksul saanud vaktsiinisüsti ka paljud nooremad kui 1981. aastal sündinud, kes on lihtsalt Sõle spordihalli registreerumata kohale läinud ja süsti küsinud.“

https://pelgulinna.geenius.ee/rubriik/uudis/sole-spordikeskuses-saavad-tana-vaktsiini-ka-nooremad-tuleb-ainult-kohale-minna/

 

 

Mida see siis ikkagi näitab?

Püüdsin seda tekkinud segadust ja olukorda analüüsida ning jõuan järeldusele, et inimeste tegelik soov minna vaktsineerima on üsna väike. Missest, et läbi meedia püütakse näidata, et tung ja nõudlus on suur. Kui see tung oleks ka tegelikult niivõrd suur, siis ei alandataks äkitselt vanusepiiri ja püsitaks algselt esitatud plaani juures. Teada on ju see, et vaktsiinide kogused on väga piiratud, aga saame järeldada, et isegi nende piiratud koguste süstimiseks ei piisa inimesi.

Vaatame, kuidas seda vaktsineerimist kajastab meie peavoolumeedia. Näiteks Postimees on täna kell 12.13 avaldanud loo:

„GALERII Tallinna vaktsineerimiskeskustes käib vaktsineerimine täie hooga Vaktsiinisüsti saanute sõnul on näha väga paljud nooremaid inimesi, kes on süsti saanud - ootesaalis on neid umbes pool kohalolijatest.“

https://www.postimees.ee/7216526/tallinna-vaktsineerimiskeskustes-kaib-vaktsineerimine-taie-hooga

Lisaks tuuakse artiklis välja taaskord vanusepiiriks 65 eluaastat, mis aga muude infokanalite põhjal ei vasta enam tõele.

„Täna kella 10-st jätkasid Confido ja Medicum vanemate kui 65-aastaste inimeste vaktsineerimist koroonaviiruse vastu Sõle spordikeskuses ning Tondiraba jäähallis.“

Kogu artikli eesmärgiks paistab olevat luua kuvand, et vaktsiinid on väga populaarsed ja nõudlus nende järgi väga suur. Muudest kanalistest saadud info põhjal näeme, et see kuvand on väga küsitav ja tegelikkuses on olukord sellest mõnevõrra erinev.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hiljuti panin üles ka oma isikliku pangakonto, kuhu head inimesed saavad teha ka mulle toetusi, kes arvavad, et minu tehtav panus on oluline ja väärib ka mõningast tasustamist. Tänaseks on juba mitmed inimesed mulle seeläbi toetust avaldanud ja ma tänan Teid kõiki südamest selle eest. Küll aga on hetkel kogusumma veel üsna tagasihoidlik ja see ei võimalda mul veel teha neid samme, mis on plaanis. Sellest saad lugeda pikemalt minu eilsest loost: https://isalugu.blogspot.com/2021/03/kas-ka-minu-tegevus-oleks-tasustamist.html

Kui oled selle läbi lugenud ja tunned või arvad, et soovid anda oma panuse minu tegevusse, siis kordan siin oma konto andmeid:

Tarvo Alev
EE79 1010 0104 5829 6019

Selgitusse: "Blogi toetus" 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Laste vaktsineerimine juba täna Eestis?

Vaktsineerimiste teemal jäi mulle silma hiljuti üks sotsiaalmeedia postitus, kus toodi välja, et Eestis on juba vaktsineeritud covid vastu rohkelt lapsi. Ma ei suutnud seda algselt uskuda ja hakkasin uurima, kas tegemist on ka tegelike andmetega.


Võtsin ette Terviseameti kodulehe, kus asub rubriik „Koroonaviiruse andmestik“ (https://www.terviseamet.ee/et/koroonaviirus/koroonaviiruse-andmestik)

Leidsingi sealt ametliku vaktsineerimist puudutava info ja senise statistika, kus on välja toodud ka vaktsineeriste arvud vanuselises lõikes. Esmase ekraanipildi salvestasin 1. Aprillil ja täna (3. Aprillil) vaatasin andmeid uuesti.

Üsna jahmatav on tõdeda, et kahe päevaga on info seal oluliselt muutunud. 1. Aprillil sain tõdeda, et tõesti kajastuvad statistikas ka laste vaktsineerimised vanuses 5-17 eluaastat, kus esmase vaktsiinidoosi on saanud juba 100 last ja kahe doosiga 21 last.


Vaid kaks päeva hiljem on andmed muutunud ja paistab, et nüüdsest on kaasatud juba ka imikud, sest vanusevahemikuks on märgitud 0-17 eluaastat. Veel kummalisem on see, et kui vasakpoolses menüüs on 8 erinevat vanusegruppi, siis parempoolses infotulbas on aga 9 erinevat andmerida. Mingi info on ikka väga ebamäärane ja segane seal. Laste kohta oleks justkui kaks erinevat andmerida, kus ongi keeruline aru saada, kas esmase vaktsiinidoosi on saanud 110 või 102 last. Teise doosi puhul on arvud vastavalt 22 ja 28. Võta nüüd kinni, mis see õige number siis ikkagi on?

Lisaks on näha, et kahepäeva tagustes andmetes oli olemas rubriik „teadmata vanus“, kelle hulgas oli lausa 97 vaktsineeritut. Mulle pakub küll huvi, kuidas oli selline grupp tekkinud, kus isegi ei teatud inimeste vanust, keda oli vaktsineeritud. Kusjuures tänaseks enam sellist rida seal andmetes ei ole ja küllap siis suudeti kahe päevaga välja uurida, mis ikkagi inimeste vanus olla võis.

 

Kõne koroonainfo telefonile 1247

Täpsema info saamiseks helistasin koroonainfo telefonile 1247 ja esitasin neile küsimuse, kus saab vaktsineerida lapsi covid haiguse vastu. Telefonile vastas hääle järgi hinnates keskealine naisterahvas.

Algselt esitas ta mulle info, et lapsi veel üldse ei vaktsineerita ja temale  teadaolevat polegi veel lastele sobivaid vaktsiine olemas. Küsis, kust mu info pärineb. Ütlesin, et Terviseameti enda kodulehelt ja lugesin ette täpse aadressi ning ka selle info kodulehelt, mis puudutab laste vaktsineerimist koos tänaseks avaldatud arvudega.

Seepeale inimese jutt muutus ja teatas, et erijuhtumid on olemas ja need puudutavad vaid riskirühma kuuluvaid lapsi, kellel on kas kaasuvad haigused või muud erijuhud ja siis on arsti korraldusel võimalik neid vaktsineerida.

Kõne lõpuks tuli lohutav info, et küllap juba peagi saab kõiki lapsi vaktsineerida, sest teadlased töötavad välja sellist vaktsiini, mis sobiks kõikidele – imikust-raugani.

Tänasin teda viisakalt esitatud info eest ja lõpetasin kõne.

 

Sooviksin teemat uurida edasi ka Terviseametist endast, kuid kuna hetkel nädalavahetus ja pühad, siis ei ole võimalik ametiga ühendust võtta. Püüan seda teha esmaspäeval ja saada selget infot, kust on ikkagi pärit need 110 last, keda on tänaseks vaktsineeritud ja mis on selle tõeliseks põhjuseks. Oluline on välja selgitada, kas tõesti on nende laste hulgas ka imikuid ja millised küll on need kaasuvad haigused või riskirühmad, millega saab põhjendada neid süstimisi?


Kui soovid saada kiiremini infot, uutest blogis ilmuvatest lugudest, siis mine blogi facebooki lehele ja märgi see meeldivaks või hakka jälgima, siis saad järgmisel korral koheselt teada, kui olen avaldanud uue loo.

https://www.facebook.com/isalugu

Loo autor: Tarvo Alev

Kommentaarid