Lastehaigla EMO on rohkem huvitatud koroonast, kui võimaldada lapsele humaanset esmaabi

 


Täna oli meie peres vahejuhtum, kus 3,5a tütar astus mänguhoos jalga hambatiku, mille meie väike koerakutsikas oli eelnevalt välja tirinud prügikorvist. Lapsel olid jalas sukkpüksid ja tuli minu juurde murega, et tal on jalg valus. Esmalt ei saanud me murest aru, kuid kui võtsin ära püksid, siis tuli nähtavale päris jahmatav vaatepilt, kus hambatikk oli tunginud läbi jalatalla sügavalt nii, et läks sügavalt naha alt ja läbi ka lihase ja teine ots oli jällegi paar cm eemalt välja tulnud. Tikk oli keskelt murdunud.

Omal käel me seda ei suutnud välja võtta, sest oli sügavalt ja tihedalt jala sees kinni. Laps nuttis valust. Seega pidime kiirelt sõitma EMOsse, sest telefonikõnest kohaliku perearstikeskusse tuli sama sõnum, et neil ei ole olemas vastavat tehnoloogiat selleks (tangid, tuimestus jms).

EMOsse läksime nii, et lapse ema läks lapsega kiirelt sisse ja mina pidin veel auto ära parkima. Kui jõudsin pere juurde, siis oli lapse ema läbinud juba pikema küsitlemise, mis ei puudutanud kuidagi lapse jalga, vaid hoopis seda, kas meil on olnud mingeid kokkupuuteid koroonaga. Küsiti, kas oleme põdenud koroonat, kas on olnud kokkupuuteid koroonahaigega, mõne kontaktsega jne. Lisaks oli veel küsimused, kas laps käib lasteaias. Kuigi selle küsimuse põhjus on mulle siiani täiesti mõistetamatu. Samal ajal oli ema süles laps, kes nuttis, sest tal oli ju pikk hambatikk läbi jalatalla. Sellele järgnes manitsus, et lapsega võib haiglas koos viibida vaid üks lapsevanem, missest, et varasemalt on alati lubatud olla mõlemal vanemal lapse juures. Kusjuures ka ületee asuvas Mustamäe haigla EMOs on ka tavapärane, et ka täiskasvanud inimestega koos on saatja või saatjad.


Kuidas see koroona ikkagi asjaga saab seotud olla?

Enne meid oli järjekorras veel üks ema oma väikese lapsega, kes läksid kabinetti sisse ja meie jäime ukse taha ootama. Kui olime kümmekond minutit seal oodanud, siis võeti meid ette, kuid tuli jälle see reegel, et vaid üks meist saab lapsega koos protseduuri juurde minna. Seega võtsin lapse sülle ja sisenesin ruumi. Meid suunati kõrvalruumi, kuid minul paluti ära võtta jope ja saapad ning selle jaoks pidin väikese tütre jätma üksi teise ruumi. Palusin, et nii kaua võiks lapse ema olla lapse juures, kes oli niigi endast väljas ja hirmunud. Seda ei võimaldatud. Seega sisuliselt viskasin jope seljast toolile ja astusin kiiresti uuesti tütre juurde. Lapse ema küsis veel võimaluse kohta olla ka tütre juures, kuid seepeale järgnes ühe doktori poolt üleolev lause „mis maailmas Te küll elate?“ Ja sisuliselt löödi uks ema nina ees kinni.

Kui ma nüüd tagantjärele mõtlen, siis ka mind huvitab siiralt, mis maailmas me siis ikkagi elame? Kui tegemist on seal meditsiinitöötajatega, kes peaksid tänaseks kõik olema vaktsineeritud ja meie oleme kolmeliikmeline pere, kes niikuinii elame kõik ninapidi koos, siis tekkis loogiline küsimus, mis viiruseohust sellises olukorras küll juttu on? Kes ja keda siis peaks nakatama? Kas vaktsineeritud meditsiinitöötajad meid või meie neid? Kui see on võimalik, siis mis kasu sellest vaktsiinist ikkagi on? Kuidas see küll siis kedagi üldse kaitseb. Või muretsesid nad selle pärast, et mina nakatan seal ruumis oma naist? Minu tütar oma ema? Või siis on ikkagi kahtlus, et meditsiinitöötajatel on nakatamiskahtlus?

Seega mul ongi väga põhjendatud küsimus, mis maailmas me siis nüüd elame? Miks ei või sellises olukorras viibida väikese lapse kõrval mõlemad tema vanemad, et saaksime last lohutada, kui tal on valus ja tehakse protseduuri käigus ka veel rohkelt haiget. Ma hoidsin ise jõuga oma tütart kinni, sest ta tõesti röökis, karjus ka emmet appi, oli väga endast väljas. Mis maailmas me siis elame, et ei võimaldata sellises olukorras võimalikult humaanset lähenemist?

Kogu protseduur sai õnneks üsna kiirelt tehtud ja hambatikk jalast eemaldatud. Igaksjuhuks küll ise kõrvalt ütlesin, et tikk tuleks välja võtta kahes osas, sest oli näha, et see on keskelt murdunud ja ei oleks ohtu, et kui ühest otsast tõmmatakse, siis see murdunud osa tekitaks omakorda traumat juurde. Samal ajal hoidsin ise last kinni ja rääkisin ning lohutasin teda, et kõik saab peatselt korda.


Ettepanek teha teetanuse vaktsiini

Kõige lõpuks tekkis doktoritel soov teha lapsele teetanuse vaktsiinisüst. Kui nad selle mõtte mulle ütlesid, siis küsisin koheselt vastu: „Teie teate ja mina tean, et teetanus on põhjendatud olukorras, kus trauma juhtub õues, on seotud mullaga või roostes metalliga vms?“ Konkreetne juhtum toimus toas ja puidust tikuga. Kust kohast see teetanus peaks olema teemaks üldse?

Seepeale sai ka doktor aru, et pole mõtet sellel teemal edasi arutleda ja ütles vaid, et soovisid vaid konsulteerida sellel teemal. Küll aga oleks muul juhul teadmatu vanema lapsele see süst koheselt ära tehtud sõltumata sellest, et ei ole ühtegi selget põhjendust, miks see vajalik oleks.

See tänane vahejuhtum andis taaskord selgust, kuidas meie meditsiinis täidetakse ikkagi vaid etteantud norme, kus vaja järgida täiesti ebaloogilisi ja jaburaid reegleid ning peale suruda mittevajalikku vaktsiini. Lapse tegelik heaolu on siiski teisejärguline. Ka võimalus tagada lapse jaoks võimalikult humaanset ja mõistlikku lähenemist ei ole mõeldav, sest see koroona vaimuhaigus on juba niivõrd sügavalt juurdunud, et loogiline ja ratsionaalne mõtlemine on kadunud ka meditsiinitöötajatel endil.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kuna tegutsen selle blogi osas vaid annetuste toel, siis hiljuti panin üles ka oma isikliku pangakonto, kuhu head inimesed saavad teha ka mulle toetusi, kes arvavad, et minu tehtav panus on oluline ja väärib ka mõningast tasustamist.

Pikemalt sellest: https://isalugu.blogspot.com/2021/03/kas-ka-minu-tegevus-oleks-tasustamist.html

Kui oled selle läbi lugenud ja tunned või arvad, et soovid anda oma panuse minu tegevusse, siis kordan siin oma konto andmeid:

Tarvo Alev
EE79 1010 0104 5829 6019

Selgitusse: "Blogi toetus" 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kui soovid saada kiiremini infot, uutest blogis ilmuvatest lugudest, siis mine blogi facebooki lehele ja märgi see meeldivaks või hakka jälgima, siis saad järgmisel korral koheselt teada, kui olen avaldanud uue loo.

https://www.facebook.com/isalugu

Loo autor: Tarvo Alev

Kommentaarid