Mis jama toimub ERAKONDADE REITINGUTE küsitlustes?


 

Paar päeva tagasi oli Delfis artikkel, kus esitleti MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös valminud uuringutulemusi. Ariklis pole küll välja toodud valimi suurust, aga on järgnev tekstilõik:

„Valimi võimalikult esindusliku jagunemise eesmärgil teostati küsitlused kombineeritud meetodil - telefoniküsitluses ning veebiküsitluses. Valimi andmed on tulemuste esinduslikkuse tagamiseks kaalutud vastavaks valimisõiguslike kodanike proportsionaalsele jaotusele peamiste sotsiaaldemograafiliste tunnuste alusel.“

Viide: https://www.delfi.ee/artikkel/93473767/graafik-erakondade-reitingud-ekre-toetus-korgeimal-tasemel-alates-2019-aasta-algusest

Nende tulemusel on suurim Reformierakonna toetus 31,4%, millele järgneb EKRE 20,3% ja kolmandal kohal Keskerakond 19,9%. Seal väideti, et hetke valitsusel on jätkuval enamus rahva toetusest.


Postimees korraldas oma lehel enda küsitluse - EKRE võitis pika puuga

Mul jäi eile silma Postimehes toimunud küsitlus, mille küsimuseks oli:

„Kui homme toimuksid riigikogu valimised, siis millisele erakonnale annaksid oma hääle“

Hoidsin küsitlusel silma peal mitmeid tunde ja kuigi iga korraga oli hääletajate arv tõusnud ca tuhande võrra, siis olid tulemused pidevalt väga sarnased ja üldsegi mitte sellised nagu neid esitletakse hetkel ametlike küsitlustulemuste juures. 

Nüüd vaatan seda küsitlust, mida tegi Postimees oma lugejate hulgas, kus hääle andis 16 729 inimest, mis on väga suur valim – see on ca 16 korda suurem tavalisest küsitluse valimist. Tuleb veel arvestada seda, et Postimees on teada tuntud, kui populaarne kanal liberaalide toetajate hulgas.

Seda hämmastavam on näha, et selle hääletustulemused on väga erinevad küsitlusfirma tulemusest. Postimehe lugejate hulgas on kõige suurem toetus hoopis EKREl 33%, teisel kohal Reformierakond 25% ja kolmandal kohal hoopiski valik, kus ei soovita anda häält ühelegi nimetatud erakonnale (14%). Keskerakonnal on sealses küsitluses toetajaid vaid 7%, mis teeb praeguse koalitsiooni toetuseks kokku vaid 32%, mis on isegi väiksem, kui EKREl üksinda.

 

Mis toimub tegelikult?

Kuidas saavad need tulemused olla niivõrd erinevad? Kes valetab või kust jookseb sisse niivõrd suur viga? Siinkohal ei saa ka väita, et tegemist sellega, et küsitlus oli internetipõhine, sest me kõik ju teame, et Reformierakond väidab, et nende toetus on e-hääletuses olnud alati kõige kõrgem. Ometigi ei ole seda kuskil näha.

Kas küsitlusfirmade tulemused on seega kallutatud?

Minu jaoks on loogiline see, et praegusel koalitsioonil pole tegelikult enam rahva tuge, sest viimasel ajal on olnud üks ämber teise järel ja mina ei mäleta kunagi, et ükski valitsus oleks olnud nii saamatu ja teinud nii palju rahvavaenulikke otsuseid, kui see nö „päikesetõusu valitsus“. Kas poleks õigem nimetada seda hoopiski „pimeduse pealetungi“ valitsuseks?

 

Paar päeva tagasi avaldas artikli sellel teemal ka ERR:


https://www.err.ee/1608212701/reitingud-reformierakond-liider-ekre-ja-keskerakonna-toetus-uhtlustus

Sealsest artiklist vaatavad vastu hoopis kolmandad tulemused, mis on küll sarnasemad Delfi artiklis välja toodule, aga sellegi poolest on ju suur erinevus, kas liidri Reformierakonna toetus on 31,4% või siis 26%. Viie protsendiline erinevus on ikkagi väga suur ja see on terve Isamaaliidu toetajaskond selle sama küsitluse tulemusel.

Selle artikli ja küsitluse teemal on praeguse koalitsiooni toetuseks vaid 46% ja seega alla poole rahva toetusest.

 

Mida me siis saame järeldada?

Minu ainus järeldus on see, et ei ole võimalik usaldada mitte ühtegi neist küsitlustest, sest tulemused on niivõrd erinevad. Arvestades praegu Eestis toimuvat, siis kõige loogilisem on just see Postimehe küsitlus, kus on kõige suurem valim ja see peegeldab ilmselt seda seisu, mis tänasel päeval ka tegelikult on. Hetke valitsus on tegelikult ilma rahva toetuseta ja kui nad jätkavad nii nagu siiani, siis kuu või paariga kukub toetus veelgi.

Lisaks saab järeldada, et iga kanal tegelikult peegeldab olukorda üsnagi nii nagu nendele tundub hetkel sobivam. Tõega on tänasel päeval uudislugudes üsna vähe pistmist. Seejuures on kõige kummalisem see, kuidas mingi osa inimestest ikkagi pimesi usaldab seda, mida kirjutavad just need peavoolu ajalehed. Samal ajal aga püütakse alternatiiveid kanaleid endiselt jõuliselt sildistada, mõnitada ja väita, et sealne sisu ei ole tõene. Kuigi tegelikkus on tänaseks just risti vastupidine.


Kui soovid saada kiiremini infot, uutest blogis ilmuvatest lugudest, siis mine blogi facebooki lehele ja märgi see meeldivaks või hakka jälgima, siis saad järgmisel korral koheselt teada, kui olen avaldanud uue loo.

https://www.facebook.com/isalugu 

Loo autor: Tarvo Alev

Kommentaarid