USKUMATU LUGU › Viljandi haigla EMO jättis veritseva 6-kuud raseda seitsme lapse ema arstiabita!



Minuga võttis ühendust 32 aastane Karmen, kes rääkis kirjeldas põhjalikult oma kahe nädala tagust vahejuhtumit nii Viljandi haigla kui ka Tartu Ülikooli kliinikumiga. Karmeni ja teme mehe peres elab seitse last, kellest vanim on 14 aastane ja noorim kahe aastane. Peatselt on perre sündimas kaheksas laps.

23. septembri hommikul pöördus Karmen Viljandi haigla EMOsse, sest oli terve öö olnud suurtes valudes ja tal oli tugev pärasooleveritsus. Karmen ise küll ei soovinud haigla poole pöörduda, aga mees kõrvalt arvas, et olukord on tõsine ja vajalik oleks arstlik läbivaatus.

Viljandi haigla EMO ukse taha jõudes uuriti juba enne sisselaskmist, kas tegemist on vaktsineeritud ja testitud patsiendiga. Vastus oli eitav, sest Karmen ega tema mees pole vaktsineeritud covid vastu ega polnud teinud ka testi. Küll aga kuulati nende mure ära ja neid saadeti sünnitusosakonna välisukse taha, mis oli lukus ja tuli helistada kella ning oodata.

Kui Karmen oli sisse pääsenud, siis tuli ka arst, kes vaatas ta üle, kuid järgmiseks küsis juba väga resoluutselt, kas võib süsti teha. Selle peale Karmen ehmus, sest ei saanud isegi täpselt aru, millist süsti silmas peeti, aga temale kangastus koheselt ju covid-vaktsiin, sest sellest süstist ju räägitakse juba terve aasta kõikjal väga rohkelt. Naine vastas loomulikult eitavalt.

Arst küsis veelkord juba mõnevõrra üleolevalt: „Kas teeme siis süsti või ei?“ Karmen jäi endale kindlaks, et ei soovi süsti, mille peale arst ütles, et siis ei ole neil rohkem millestki edasi rääkida ja saadeti ära. Naise enda sõnade järgi toimus see nii:

„Siis öeldi, et seega ei ole meil midagi rääkida, ega saa teid aidata kahjuks. Ja nagu näha siis Viljandi haigla ei ole teis usaldust tekitanud, et kui te usaldate muud maakonda rohkem, siis minge ja otsige abi sealt…

Soovitati võtta no-spad ja saadeti meid minema.“


Viljandist sõideti Tartusse abi saama 

Kodu suunas tagasi sõites helistas mees Tartusse erakliinikusse, kellele rääkis loo ära ja meid kutsuti koheselt vastuvõtule. Erakliinikus polnud mingit küsimust ei vaktsiinist ega testist, paluti ainult kasutada maski, mis küll ajas noore naise veelgi enam hingeldama.

„Erakliinikus vaadati mind üle ja saadeti kiiremas korras TÜ kliinikusse sünnitusosakonda. Kahtlustuseks, et minu terviseprobleem koos sellise hingamisega võib sünnituse esile kutsuda.“

 

Paar suunduski sealt otse Tartu Ülikooli kliinikusse, kus naine pandi koheselt ka aparaadi alla, mis kontrollis sünnitegevust. Seejärel tuldi aga koheselt ninakaudse koroonatestiga selgitusega, et see on kohustuslik ja peab kindlasti tegema testi. Karmen nõustus, aga soovis anda süljetesti. Naine viitas ka sellele, et isegi tema raseduskaardil on kirjas ärevushäired ja paanikahood ning tundis, kuidas tema ärevuse tase oli juba tõusnud. Ninakaudne test oli naise jaoks hirmutav ja seetõttu sooviski mistahes muud võimalust testimiseks, sest on teada ju võimalused süljetestiks, kuristamise kaudu või vere kaudu testi andmiseks.

Haiglatöötaja keeldus ja väitis, et neil ongi ainult ninakaudsed testid ja muud võimalust pole. Kuna Karmeni mees ka kõrvalt ütles, et neil on ju abi vaja, siis polnudki muud võimalust, kui pidi laskma teha ninakaudse testimise. Koheselt tekkis naisel aga ka paanikahoog, mida ta ise kirjeldas justkui uppumise tunnet, kus hapnik sai otsa ja oli väga raske hinnata. Lisaks oli tal ka näo ees mask, mis takistas hingamist.


Lõpuks tuli ka diagnoos, aga sekeldused ei lõppenud veel

Peale rahunemist tuli kirurg, kes tegi naisele läbivaatluse ja soovitas raviks kasutada küünlaid ja ütles, et peale lapse sündimist peaks kindlasti tegema ka operatsiooni. Diagnoosiks sooltepõletik ja sisemised hemorroidid.

Kohe peale seda tuli teine arst, kelle käest Karmen uuris, kas võivad nüüd minna tagasi koju, sest rasedusega oli ju kõik korras. Arst vaatas aga aparaadi peale ja teatas, et kuna masin näitab veel kokkutõmbeid, siis peab jääma haiglasse kontrollimisele.

Järgmiseks tuli uus arst, kes teatas, et naisel on hoopiski koroona ja kindlasti on vaja anda lisahapnikku. Karmenil oli juba silme eest kirju – ta ei saanud enam suurt midagi aru. Ta selgitas oma hingeldamist sellega, et läbi maski ongi raske hingata, sest ei saa kätte piisavalt hapnikku. Lisaks veel rasedus ja ärevus, mis kõik seda mõjutab. Arst oli aga väga resoluutne ja teatas, et peavad naise viima nakkushaiguste osakonda ja kindlasti tarbima ka lisahapnikku.

Naine keeldus sellest, sest tema terviseprobleemile oli juba antud diagnoos ning soovis ainult seda, et saaks pöörduda koju tagasi, kus tunneb end kõige kindlamalt ja rahulikumalt. Seepeale öeldi, et tuleb allkirjastada dokument, millega keeldub haigla poolt antavast abist. Karmen nõustus sellega.

Lisaks tõi arst välja, et antibiootikume peab ta ikkagi võtma, mispeale Karmen küsis hämmeldunult:

„Miks, kas need pole mitte lootele ohtlikud?“


Arsti vastuseks oli see, et mitte riskida, et loode saaks mingi põletiku vms. Karmen soovis ainult seda paberit, millele allkirja anda, et saaks juba koju tagasi pöörduda. Arst, aga teatas, et siiski ei saa nii lihtsalt lahkuda ja andis telefoninumbri (Vt juuresolevalt pildilt), millele tuleb eelnevalt helistada.

Kui arst palatist lahkus, siis naine helistaski antud numbril:

„Ma ütlesin tere, et olen Karmen Tellisaar ja ma pidin helistama teile, valvearstile, et te pidite ütlema, kuidas ma nüüd haiglast välja saan. Siis ütles, et ta ei ole valvearst… Et oodake natuke...

Siis läks veidi aega ja öeldi, et oodake veidi, et ta kohe tuleb..

No ja lõpetasime ära kõne ära ja tuldi  tehti uks lahti. Anti mulle mu jalatsid ja suunati mind välja.“


Seepeale sõitiski Karmen koju, kus alustas ravimist omal käel. Nüüd pea kaks nädalat hiljem on Karmen tarbinud looduslikke ravimeid soolte raviks, lisaks ka looduslikke vitamiine. Veritsust enam pole, kuid naine kurdab, et pikalt endiselt ei suuda püsti olla või kõndida, sest mingi aja peale tuleb tagasi valu alakõhus.

Haiglast saadud koroonadiagnoosiga oli ka kummaline seis, sest naisel ei olnud ühtegi sümptomit – ei nohu, köha ega ka palavikku. Mehel tekkisid aga mõne päeva järel ka mõningad sümptomid:

„Mina kirjeldaks seda tavalise gripina, aga teadagi kuidas mõned mehed väiksemagi haiguse peale reageerivad. Tal oli köha, nohu, väike palavik ja lihasvalu. Meil mõlemal kadus ära lõhnataju, aga minul endal muid sümptomeid ei avaldunudki. Mees tunneb tänaseks juba lõhnu uuesti. Aga mina veel mitte. Võibolla on see ka millestki muust, ma ju kindlalt ei tea.“

 

Kogu siinse loo panin kirja Karmeni enda kirjelduste põhjal. Millised arvamused Sinul tekivad, kas haiglapersonal käitus korrektselt või kas ehk oleksid nad pidanud käituma kuidagi teisiti? Avalda oma arvamust blogi facebooki lehel selle postituse all kommentaarides.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kuna tegutsen selle blogi osas vaid annetuste toel, siis alljärgnevalt leiad konto andmed, kuhu head inimesed saavad teha     mulle toetusi, kes arvavad, et minu tehtav panus on oluline ja väärib ka mõningast tasustamist.

Pikemalt sellest: https://isalugu.blogspot.com/2021/03/kas-ka-minu-tegevus-oleks-tasustamist.html

Kui oled selle läbi lugenud ja tunned või arvad, et soovid anda oma panuse minu tegevusse, siis kordan siin oma konto andmeid:

Tarvo Alev
EE79 1010 0104 5829 6019

Selgitusse: "Blogi toetus" 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kui soovid saada kiiremini infot, uutest blogis ilmuvatest lugudest, siis mine blogi facebooki lehele ja märgi see meeldivaks või hakka jälgima, siis saad järgmisel korral koheselt teada, kui olen avaldanud uue loo.

https://www.facebook.com/isalugu

Loo autor: Tarvo Alev 

Kommentaarid