Torgin püha lehma, mis algab tähega „V“ ja lõppeb tähtedega „aktsiin“

Kirjutasin paar päeva tagasi loo hetkel toimuva olukorra absurdusest, vabadusest ja olukorra käsitlemisest kogu riigis nii ametkonna tasandilt, aga ka inimeste arusaamadest. Tänaseks on möödunud paar päeva ja lugu loetud rohkelt. Sama palju on inimestel mõtteid ja arvamusi, mida on ka minule adresseeritud ja kirjutatud kommentaarides. Ma olen püüdnud võimalikult palju seda tagasisidet lugeda ja ka vastata. Kahjuks kõike lihtsalt ei jõua, kuid usun, et olen saanud suurema pildi ette.




Mul on äärmiselt hea meel, et suurem osa tagasisidest on olnud väga positiivne ja toetav. Rohkelt on inimesi, kes lugesid läbi kogu loo ja mõistsid seda suuremat sõnumit, mille püüdsin välja tuua. See annab vähemalt mulle positiivse noodi, et mõistus pole veel täielikult kadunud ja veel enam lisaks mõistusele levib ka südamehääl, empaatiavõime ning inimlikkus.


Oli ka teisi arvamusi

Samas on aga mitmeid inimesi, kellega olen diskuteerinud ja kes ei saanud aru, miks ma sellise loo kirjutasin või püüdnud mulle selgeks teha, et olen asjadest täiesti valesti aru saanud. Mõni nägi loos ainult seda, et olen maskivastane, mõni suutis isegi loost leida, et olen koroonaeitaja ja siis suudeti välja lugeda vaktsiinivastasus. Missest, et mu artiklis polnud sõnakestki vaktsiinidest juttu ja mitte kuskil ei eitanud ma koroonat või siis covid haigust. Oma arvamuse vaktsineerimisele toon aga välja tänases loos – seda küll selles võtmes, kas praegune olukorra käsitlus sellele on korrektne või mitte.

Mu suurim soov on juhtida tähelepanu sellele, et mitte kellelegi ei tule kasuks see, kui päevast-päeva kuulutatakse läbi meedia ühte ja sama äärmiselt pessimistlikku kriitilisuse juttu, tuuakse välja ebatõeseid negatiivseid prognoose või loetakse surnuid, kelle osas isegi ei viitsita uurida või tuvastada, miks inimene tegelikult suri. Seda nimetatakse aga jätkuvalt hoolimiseks või vabandatakse ajapuudusega. Mina nimetaksin seda hoopis lähedaste tunnetel trampimiseks, sest kellegi surnud lähedasest on tehtud sobiv poliitiline argument, mida kasutatakse ära selleks, et mingit kindlat veendumust inimestele peale suruda. Iga surnud inimene oli aga kellegi ema või isa, vanaema või vanaisa, õde või vend, aga mitte odav kaup või argument, mida on hea ära kasutada selleks, et teha poliitilist kampaaniat või müüa ajalehti või hoopis vaktsiini.

Kui Terviseamet toob täiesti süüdimatult iga päev välja surijate arvud koos napisõnalise märgistusega „suri nakatunud inimene“, siis on see väga vastutustundetu käitumine. Nad teavad väga hästi, et inimesed tõlgendavad selle koheselt koroonasurmaks, sealt edasi Covid haiguse tagajärjel toimunud surmaks ja suures plaanis luuakse pilt sellest, et meil on liikvel äärmiselt surmav haigus. Just nii juhtub, kui ei süveneta, aga selline arvamus tekib ka siis, kui Terviseamet teadlikult selliselt infot igapäevaselt presenteerib. Tegelikult pole aga teada, kui mitmel surmajuhtumil oli tegelikult seos covid haigusega ja selles küsimuses on isegi Eesti ametkonnad erineval arvamusel (Terviseamet vs Tervise Arengu Instituut).

Kellele on aga vaja sellist surmade loetlemist?

Mitte üheski uudiskanalis ei ole igapäevast uudist, mille sõnastus oleks selline: „Täna sündis siia imelisse maailma 40 uut Eesti kodanikku“. Pole ligilähedalegi seda. See oleks ju positiivne ja helge – sellist kuvandit ei taheta aga kuidagi levitada. Samas pole isegi ka uudiseid, mis tooksid välja mitu surmajuhtumit oli tänu vähile, mitu tänu südamehaigustele jne. Ometi neid surmajuhtumeid on kümnetes kordades rohkem olnud. Selleks, et keegi ei saaks mind nimetada taaskord andmetega lahmijaks, siis toon välja, et aastal 2020 oli ametlik info selline:

Pahaloomulised kasvajad (C00-C97) – 3636 surmajuhtumit
Vereringeelundite haigused (I00-I99) – 7687 surmajuhtumit
COVID-19 (U07) – 201 surmajuhtumit

Mind kurvastab seal kaks asjaolu. Üks on see, et rõhutakse vaid selle ühe kategooria surmajuhtumitele, kus pole isegi üldse tegelikult uuritud ega tõendatud, et need surmanumbrid oleksid seotud selle viiruse või veel vähem selle haigusega. Teine asi see, et kogu aeg keskendutakse surmajuhtumitele üldiselt ja seeläbi luuakse väga depressiivset ja morbiitset fooni, mis mõjutab aga tuhandete elavate inimeste igapäevast meeleolu ja seeläbi ka nende vaimset ja füüsilist tervist.

Kogu info on teadlikult üles ehitatud negatiivsusele ja hirmu tekitamisele või selle hoidmisele. Miks on nii oluline, et rahva seas oleks pidevalt rohkelt hirmu? Mida selle hirmufooni taustal tegelikult tehakse? Mu küsimused tunduvad mõnele kindlasti teatava vandenõuteooria tooniga, aga kui nüüd ise analüüsite ja püüate leida vastust sellele küsimusele – miks? Terviseamet on väga hästi teadlik, et stressiseisund, hirm ja negatiivsusele rõhumine muudab oluliselt ka rahva tervist ja nõrgendab vaimset tervist ja seeläbi ka inimeste immuunsust.

Loe siit lähemalt: https://www.keskhaigla.ee/juhendid/Syda_A5_3bleed.pdf

See on ametlik ja kontrollitud info, mis toob just välja selle, et stressiolukord suurendab südamehaiguste riski, mis on aga kõige suuremaks suremuse põhjuseks meie riigis – ca pooled surmajuhtumid just tingitud vereringe- ja südamehaigustest.

 

Just hetk tagasi ilmus uus hirmukülvav uudis

Reporter teeb oma tänases uudises prognoosiks 10 000 nakatumisest päevas juba selle kuu teiseks pooleks.

Kuhu edasi? Miks piirdute ainult sellise nõrga numbriga nagu 10 000, miks mitte ei kirjuta kohe 100 000. Tegelikult MILJON oleks veel ägedam sõna ja muljetavaldavam number, ehk kasutaksite seda? Ma soovitaksin kirjutada veel läbivate suurte tähtedega, siis kõlaks veel kurjakuulutavamalt. Kui ikka lahmite, siis lahmige ikka täiega!

Ja siis seal juures ka „pikk ja sisukas“ tekst, mille toon siin tervenisti välja:

„Praeguse nakatumiskiiruse juures hakkab peagi lisanduma 2000, 3000 ja märtsi lõpuks kuni 10 000 koroonapositiivset päevas. Terviseameti sõnul on Eesti  katastroofi äärel.“

Millise kehaosaga see ajakirjanik mõtleb või kas üldse eksisteerib mingigi mõtlemisorgan? Kas eksisteerib süda ja südametunnistus või on tõesti see rahajanu niivõrd suur, et võib täiesti süüdimatult välja paisata mingeid lambiprognoose ainuüksi selleks, et on teada, et negatiivsed uudised müüvad?

Ma annan Teile järgmise vihje – kõik ju teavad seda, et seks ka müüb. Ehk järgmisel korral panete juurde poolpalja naise pildi, siis saate veel enam klikke? Mida arvate, Reporter?

Selline järjekordne suvaline prognoos ainult külvab hirmu ja tekitab veelgi suuremat stressi tuhandetes inimestes. Suurendab inimestes depressiooni ja tõukab noori lapsi ennast vigastama või lausa elu võtma. Kas see ongi eesmärk? Milleks küll? Kas Teie enda sugulaste või tuttavate hulgas ei ole neid inimesi, kes on juba piisavalt kannatanud või olete Te tõesti sellised sadistid või psühhopaadid, et naudite sellist asja?

Mis eesmärki see haiglane hirmutamine tegelikult kannab? Kas tõesti ei suudeta oma vaktsiine muud moodi müüa, kui läbi sellise hirmutamiskampaania? Loomulikult ei suuda seda müüa, kui meie meedias eksisteerib selline eristamine, kus ühel juhul tuuakse ilma ühegi kontrollimiseta välja surmajuhtumid kergekäelise väitega „suri nakatunud vanainimene“ ja siis teisel korral, kui surevad noored ja elujõulised inimesed peale vaktsineerimist, siis nende puhul käib keerutamine ja juures jutud, et see vajab põhjalikku uurimist. Miks seda põhjalikku uurimist ei tehta nende puhul, kelle najal igapäevaselt toimub see juba aasta kestev surma-uudiste-hirmutamise-ralli? Kas seda põhjalikku uurimist on vaja ainuüksi selleks, et leida mingigi muu põhjus või seletus, et saaks väita, et surmal ja vaktsiinil polnud mingit seost? Isegi ka siis, kui tugeva ja terve inimese tervise halvenemine algas vahetult peale vaktsineerimist kuni see lõppes tema surmaga. Loomulikult on see ju kokkusattumus. Pole ühtegi teist valdkonda maailmas, kus oleks rohkem kokkusattumusi, kui vaktsiine puudutavate kõrvaltoimete või surmajuhtumites. Täiesti müstiline kohe.

Rahvas ei ole ju läbinisti nii lollid nagu meedia püüab seda luua. Jah, kurb on see, et ka neid rumalaid leidub, kes ei mõista, aga väga paljud suudavad siiski asjast aru saada. Seetõttu ei tahetagi seda vaktsiini teha, sest see hämamine, sogamine ja keerutamine on ju nii ilmselge.

Juba ammusest ajast kehtib tõde – „kui mingi asi on piisavalt hea, siis see ei vaja reklaami, see müüb ennast ise“. Kui aga on vaja hämada, peale suruda, survestada, ähvardada, siis järelikult ei ole see asi mitte üldse nii hea, et rahvas tormaks suure hurraaga paljastatud käevarrega süstla otsa.

 

Mida teeb aga meie valitsus?

Üks teema, millest keegi kuskil ei räägi ja mis ei leia üldse kajastamist, käib ka just sellesama vaktsiini propaganda lahtrisse. Juba 29. Jaanuaril võttis meie riigi Valitsus vastuse korralduse:

„Valitsus näeb ette liikumispiirangu erandid COVID-19 läbi põdenud ja vaktsineeritud inimestele“

https://valitsus.ee/uudised/valitsus-naeb-ette-liikumispiirangu-erandid-covid-19-labi-podenud-ja-vaktsineeritud 

Minu jaoks on täiesti arusaadav erand isikule, kes on haiguse läbi põdenud ja omab loomulikku immuunsust, kuid mille alusel on meie riigi Valitsus võtnud vastu erandi vaktsineeritud inimestele?

Minule teadaolevalt ei ole tänaseks veel mitte ühtegi teaduslikku ega kontrollitud teadmist, et vaktsineeritud inimene ei saaks haigestuda ja et vaktsineeritud inimene ei kannaks edasi nakkust. Seda teadmist lihtsalt ei ole veel – pole vastavaid uuringuidki. Seega pole ka mitte ühtegi alust teha vaktsineeritud inimestele erandit ja seda veel lausa poole aasta pikkuselt, et nad ei peaks enam olema isolatsioonis reisilt naasnuna või kontaktsena. Kuidas saab meie valitsus teha sellise korralduse ilma ühegi teaduslikult tõendatud argumendita? Kus oli nüüd siis Teadusnõukoda?

Või oligi see teadlik otsus ja selle ainsaks põhjuseks see, et näidata, et vaktsineeritud inimene on eelisolukorras?

Mis saab siis, kui selgub, et vaktsineeritud inimene võib ikkagi olla nakkusohtlik ja just läbi selle korralduse erandi on tekitatud olukord, kus eesliini töötajad levitavad ise haigust? See oleks ju päris korralik katastroof, aga sellel teemal ei räägi keegi ega too seda kuskil välja. Kohati mulle tundubki, et ma olengi ainus, kellele on see küsimus ette jäänud ja kes sellest üldse hoolib.      Mitte ükski teadusinimene ega arst pole sellele tähelepanu pööranud. Kas ainult seetõttu, et Teie ise olete seetõttu eelistatud olukorras ja seega on suud lukus?

Meie peavoolu ajakirjandus on aga täiesti vait ja sellel teemal sõna ei võta. Küll aga saavad tuua suvalisi hirmutavaid prognoose mingist 10 000 positiivsest testist. See ongi siis meie peavoolu ajakirjanduse tegelik tase.

Mul on Teile soovitus: „Pange end kinni, kui intelligentsivõime ei võimalda üldse mõelda ja ei ole natukenegi empaatiat, südamlikkust ega soovi tegelikku olukorda parandada ega kajastada seda, mis tegelikult oleks oluline!“

 

Liigne emotsionaalsus ja järsk lähenemine?

Ma tean, et olen siin oma artiklit kirjutades olnud nüüd väga otsekohene, terav ja minu tekst on emotsionaalne. Aga just sellises maailmas ja inforuumis me hetkel elamegi. Just sellist negatiivsust meile igapäevaselt peale surutaksegi – ka riigiisade tasandil. Järelikult ongi ju sooviks see, et rahvas selle omaks võtab. Palun väga, ma nüüd võtsin selle omaks, aga pöörasin teraviku Teie enda suunas tagasi.

Mis muud võimalust mul ongi. Kui juba eile tuli välja üks Eesti advokatuuri esindaja avaldusega sotsiaalmeedias, kus kutsus avalikult üles võtma raudtorud ja nendega hakata inimesi vigaseks peksma – neid, kes ei kanna maski.

Mis küll toimub ühe advokatuuri liikme peas, kes peaks seisma selle eest, et meil oleks õigusriik, seadused oleksid au sees ja neid järgitaks? Avalik üleskutse jõhkraks vägivallaks, omakohtuks ja täiesti räigeks kuritegevuseks?

Sellise avalduse kõrval on minu tänane artikkel ju lausa meelakkumine. Ehk aga siiski kellegil hakkab natukenegi midagi kuskil liikuma – mingi mõte, tunne või arusaam, et olukord ei ole enam naljakas, vaid väga kriitiline. See kriitilisus ei seisne mitte selles tervishoiu kriisis, mida püütakse näidata, vaid seisneb hoopis totaalses sürrealismis, inimlikkuse kadumises, südametuses ja hoolimatuses.

Kui oled minu arvamusega nõus või on Sul hoopis vastuväiteid, siis palun avalda oma arvamus blogi facebooki lehel http://www.facebook.com/isalugu

 

Autor: Tarvo Alev

Kommentaarid

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  2. Tere, kirjutasin siia puhtalt minu mõtteid. Mul on samad küsimused ja kuigi see kõik on juba kestnud oi, kui kaua, siis ikka veel olen sõnatu ja jahmunud sellisest viisist "hoolida", sellest karjasündroomist ja jäärapäisusest, südametunnistuse puudumisest. Aitäh, et mu mõtted kirja panid.

    VastaKustuta
  3. Palju palju häid mõtteid, aitäh ❤️ See on jah väga huvitav, et muidu me peaksime kõike tegema teistest hoolimise pärast, et kellegi elu päästa, aga selle inimese elu pole midagi väärt kes surnuks pekstakse, sest ta ei kandnud maski. Okse tuleb peale, mida silmakirjalikkust!

    VastaKustuta
  4. Vaktsiin on üldse ainult profülaktika. Jagu on saadud igasugustest haigustest ikka peale ravimi tootmist. Nagu näiteks AIDSi puhul. Millal me hakkame kuulma uudistes, et need riigid panid seljad kokku ja investeerivad ravimisse?

    VastaKustuta
  5. Väga põhjalik arutelu ,kus kahjuks omajagu palju tõtt sees.
    Ei loe juba ammugi neid negatiivseid koroona-uudiseid ,kuid kahjuks paremaid pole ka praegu lugeda. Igaüks otsustab ise,kas vaktsineerida või mitte ja võtab ka sellega vastutuse. Kahjuks viirused ei maga,nad on ka saanud ajaga targemaks kui inimesed.😶

    VastaKustuta

Postita kommentaar